2024. március 28., csütörtök

Šekler: Mindig jobb társítani az oltásokat

Milanko Šekler immunológus és virológus elmondása szerint nem szabad kerülni a védőoltások társítását, ugyanis mindig jobb különféle oltásokat adni, ha lehetséges, akkor különféle variánsokkal, de ha ez nem kivitelezhető, akkor különböző platformokkal – írja a Szerbiai RTV.

Szavai szerint a harmadik dózisról már hónapok óta gondolkodnak és ezt elsőként említette meg még márciusban.

– Azok számára, akik felvették a védőoltást, de nem tudjuk bebizonyítani róluk, hogy antitestek alakultak volna ki a szervezetükben, azt ajánlottam, hogy engedélyezzék a harmadik dózist is, különösen az idősebb személyeknél – mondta Šekler.

Elmondta, hogy a harmadik dózisra a védelem növelése, valamint időtartamának hosszabbítása miatt van szükség.

– Több évtizedes tapasztalattal a hátam mögött határozottan mondom, hogy szükséges a társítás végrehajtása – jelentette ki Šekler.

– Július 23-a mindjárt itt van, rövid az idő és már sok eredmény van a világon. Vannak olyan országok, amelyek most kezdték osztani a harmadik dózist, a Sinopharm-védőoltása után Bahreinben és az Egyesült Arab Emirátusokban is Pfizer vagy AstraZeneca-védőoltást használnak – mondta a szakember.

Véleménye szerint akik felvették a Sinpoharm-védőoltást, most vektoros platformú oltást kell felvegyenek, de csupán egy dózist, nem pedig kettőt. Kihangsúlyozta, hogy ennek megerősítésére azonban még nem rendelkezik bizonyítékokkal.

Szavai szerint az oltakozással semmit sem lehet elveszíteni, viszont sokat lehet kapni, ugyanis biztonságosabban és szabadabban élhet az ember.