2024. április 19., péntek

Mától szigorúbb ellenőrzés

A járványügyi intézkedések betartása érdekében a felügyelőség járja a terepet – Augusztusra döntés születik a védőoltás harmadik dózisával kapcsolatban

Szigorúbban ellenőrzik mától a járványügyi intézkedések betartását Szerbiában. Goran Stamenković, az egészségügyi minisztérium felügyeleti ügyekkel megbízott segédminisztere szerint erre azért van szükség, mert a fertőzöttek száma a tesztelt személyekéhez képest továbbra is egy százalék körül mozog. Mint kiemelte, sokan úgy viselkednek, mintha a járvány eltűnt volna, és nem tartják be a megelőző intézkedéseket. Az ellenőrök e héttől a maszkviselést fogják figyelni, illetve azt, hogy a vendéglátóhelyeken ügyelnek-e a személyi távolságtartásra és létszámkorlátra.
Stamenković kifejtette, az új hullám közel van, és lehet, hogy már ide is ért. Ugyanakkor a koronavírus delta variánsára is figyelni kell, amely sokkal gyorsabban terjed. A segédminiszter szerint messze vagyunk a kollektív immunitástól, és kevés fiatal vette fel a védőoltást.
Ana Brnabić a hétvégén bejelentette, hogy augusztus elsejéig fognak dönteni a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagjával kapcsolatban. Mint elmondta, az immunizációért felelős országos testület várhatóan július 23-ig küldi el az ezzel kapcsolatos szakmai véleményét a válságstábnak, amely ezután javaslatokat tesz a polgároknak. A kormányfő szerint az immunizáció lassan halad, hiszen a jelenlegi adatok alapján a szerbiai felnőtt lakosság 48,6 százaléka vette fel a védőoltást.

Járókelők maszkban Újvidék központjában (Ótos András felvétele)

Járókelők maszkban Újvidék központjában (Ótos András felvétele)

Szerbiában a vasárnap közzétett adatok alapján az elmúlt 24 órában összesen 4874 tesztet végeztek el, és 69 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Az elmúlt egy nap alatt két személy hunyt el a koronavírus szövődményeinek következtében, így összesen 7072 személy vesztette életét a vírus okozta betegségben az ország területén. A halálozási arány 0,99 százalékot tesz ki.