2024. március 19., kedd

A cél: demokratikus választások

Várhatóan szeptember második felében folytatódik a pártok közötti párbeszéd

A hétvégi kétnapos találkozó után a pártok közötti párbeszéd újabb szakasza ért véget. A következő találkozóig az Európai Parlament küldöttsége egy olyan munkadokumentumot készít el, amely az eddigi párbeszéd eredményein és az abból levont záradékokon alapul. Az EP-küldöttség ezt szeptember 1-jére ígérte, a pártok közti következő találkozóra a hírek szerint szeptember 17-én vagy 18-án kerülhet sor.

Ivica Dačić, a köztársasági képviselőház elnöke, a FoNet hírügynökség közlése szerint arra szólította fel az EP-küldöttség jelenlétét elfogadó, a párbeszédben részt vevő pártok képviselőit, hogy az észrevételeiket és javaslataikat augusztus 1-jéig adják át. Dačić arra számít, hogy a benyújtott javaslatok elfogadhatók, megvalósíthatók és fenntarthatók lesznek, ugyanis csak így tudják elérni a kitűzött célt, vagyis hogy minden párt részt vegyen a választásokon.

Tanja Fajon, az Európai Parlament képviselője a készülő dokumentummal kapcsolatban arra mutatott rá, hogy olyan záradékokat, intézkedéseket és megoldásokat fogalmaznak meg, amelyek szeptemberben a tárgyalások folytatásának alapját képezik majd. Szavai szerint a pártok közti megállapodásra szeptemberben kerülhetne sor. Szerinte nem baj, hogy több síkon történnek a tárgyalások, vagyis hogy tárgyalások folynak olyan pártokkal is, amelyek nem fogadják el az EP küldöttségének közvetítését, hiszen szavai szerint mindenkinek a célja ugyanaz: a tisztességes és demokratikus választások megszervezése.

Vladimir Bilčík, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője a párhuzamosan folytatott párbeszédek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az eredménynek minden esetben a választási körülmények fejlesztését, a média elfogulatlanságát kell tartalmaznia, hogy ne kerüljön sor a választások bojkottjára.

A pártok az elmúlt napokban a választások körülményei mellett a sajtószabadság kérdéseit is sorba vették. Fajon szavai szerint ez a vita tartott a legtovább, hatalmas kihívás előtt állnak a pártok, és jelentős konkrét javaslat érkezett minden oldalról. A készülő munkadokumentum kitér majd erre a témára is, és konkrét javaslatokat tartalmaz.

Vladimir Orlić, a Szerb Haladó Párt képviseletében az N1 televíziónak rámutatott, a médiát érintő kérdések megvitatása még előttük áll, amelyre szavai szerint a sajtó, a közszolgálati média, illetve az elektronikus médiát szabályozó testület (REM) képviselőit is meghívják. Dragan Đilas, a Szabadság és Igazság Pártja elnöke ugyanakkor értelmetlennek találta a közszolgálati média jelenlétét. Szerinte a pártok közti párbeszédben csak a pártok képviselőinek kell részt venniük. Konstantin Samofalov, a Szociáldemokrata Párt képviselője nem hiszi, hogy az SZHP bármit is óhajt változtatni. Szerinte a hatalmi párt képviselőinek minden fellépése csak látszat.