2024. április 18., csütörtök

Lukač: Vučić elleni szervezett gyilkossági kisérletről volt szó

Dragan Lukač, a Boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere elmondta, hogy a rendőrség már számos bizonyítékot gyűjtött össze az Aleksandar Vučić elnök ellen 2015-ben elkövetett srebrenicai támadásról – írja a B92 hírportál.
Amikor megnézzük a felvételeket, akkor világosan látszik, hogy az elnököt körbeállták, ez pedig nyilvánvalóan azt bizonyítja, hogy nem spontán kialakult történésről van szó, hanem szervezetten megpróbálták lincselni – mondta Lukač a Srebrenicai Bosnyák Áldozatok Szervezett Bizottságának azon állításaira reagálva, miszerint Vučić akkori kormányfő megrendezte a merényletet saját maga ellen, amikor meglátogatta a potočari emlékhelyet.
Lukač az állításokat hülyeségnek nevezte, majd hozzátette, hogy egy olyan ember meggyanúsítása, aki könnyen áldozattá is válhatott volna és akit megakartak ölni, valójában egy teljesen valótlan állítás, amelynek nincs köze az igazsághoz.
Meggyőződésének adott hangot, hogy az összegyűjtött bizonyítékokat nyilvánosságra hozzák és felhasználják az eljárás során, mert Szerbiának van annyi ereje, hogy ezt önerőből megtegye.
Elegendő időt biztosítottak a bosznia-hercegovinai szerveknek, hogy ezt elvégezzék, azonban a folyamatot leállították, még akkor is, amikor számos bizonyítékot nyújtottunk át nekik, hogy az esetet lezárhassák, de ezt ők nem akarják – mondta Lukač, majd kihangsúlyozta, hogy ez az eset Vučić elleni gyilkossági kisérlet volt.
A belügyminiszter ezt a szerb katonák és civilek srebrenicai és batunaci falvakban történt lemészárlásának 29. évfordulója alkalmából jelentette ki az újságíróknak. Az eseményen Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter is jelen volt.