2024. április 19., péntek

Út az energiahatékonyság felé

Jelentkezhetnek a vállalatok az államilag támogatott nyílászárócsere elvégzésére

A helyi önkormányzatokban két napja írták ki a pályázatokat azoknak a vállalatoknak, amelyek elvégezhetik az érdekelt polgároknál az energiahatékonysági kormányprogram keretében meghirdetett, államilag támogatott nyílászárócserét. Mint a szakminisztérium korábban jelezte, e pályázatok lezárta után következnek a polgároknak szóló kiírások, a háztartásokkal való első szerződések aláírása pedig már a jövő hónapban várható.

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter a múlt héten, a Bor melletti Metovnica településen tett látogatásakor a program újdonságaként bejelentette, hogy a nyílászárócserére, a napelemek bépítésére és a házfalak szigetelésére vonatkozóan a helyi önkormányzatok számára – a mostani tervek szerint decemberben – megismétlik a nyilvános felhívást, tehát még több polgár számíthat az 50 százalékos támogatásra, melynek fele a minisztériumtól, fele az önkormányzattól érkezik.

Azt is jelezte, hogy augusztus végén, de legkésőbb szeptember elején kiírják a pályázatot a szoláris panelek felszerelésére is a polgárok számára. Ezt a pályázatot is, akárcsak az ajtó- és ablakcserére vonatkozót, a községeken, városokon keresztül bonyolítják le.

– Ez a nagy, nemzeti projektum több évig tart. Jövőre több mint 100 millió eurót fordítunk a nyílászárók államilag támogatott cseréjére. Lesznek további pályázatok is, hogy mindazok, akik 10, 20 vagy több éve nem tudták szigetelni házukat, lakóépületüket, lakásukat, ezt féláron megtehessék. Jövő márciusban jelenik meg a 2022-re szóló felhívás – ígérte a szaktárca vezetője, a Tanjug jelentése szerint.

A TERVEZETTNÉL NAGYOBB ÖSSZEGET FEKTET BE AZ ÁLLAM

Noha eredetileg az idei projektumra 54 millió dinárt tervezett a minisztérium, végül is ennek többszörösét, 224 millió dinárt szán az ajtó- és ablakcserére, a helyi önkormányzatok pedig még hozzávetőlegesen 235 millió dinárt. Saját költségvetéséből legtöbbet, 10-10 millió dinárt Belgrád, Majdanpek, Raška, Niš, Nagybecskerek, Valjevo, Ópázova és Smederevska Palanka fordít erre a célra, többségük ennyit kapott a minisztériumtól is. Az energiaügyi minisztérium pályázatára összesen 88 helyi önkormányzat jelentkezett, egyes községek, illetve városok pályázatait azonban elutasították, mert nem nyújtottak be teljes dokumkentációt, vagy mert nem volt elegendő saját eszközük a projektumban való részvételre.

A nyertes önkormányzatok a következők: Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Babušnica, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Törökbecse, Bojnik, Rača, Osečina, Mitrovica, Nagykikinda, Kraljevo, Kragujevac, Begaszentgyörgy (Žitište), Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Ürög, Nagybecskerek, Ćićevac, Vlasotince, Kúla, Žagubica, Szenttamás, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Zenta, Kevevára (Kovin), Magyarcsernye, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Versec, Loznica, Szécsány, Verbász, Batočina, Temerin, Hódság, Ópázova, Vladimirci, Zombor, Bács, Belgrád, Nova Varoš, Kruševac, Zichyfalva (Plandište), Petrőc, Pancsova, Bujanovac, Ivanjica, Smederevska Palanka, Jagodina és Belcsény (Beočin).

KÉTMILLIÓAN KIMARADNAK A TÁMOGATÁSBÓL

Az engedély nélkül épült házak tulajdonosai nem kaphatnak támogatást ajtó- és ablakcsrére, falszigetelésre vagy a fűtőrendszer korszerűsítésére. Hivatalos adatok szerint az országban majdnem kétmillió illegálisan felhúzott épület van. Erre a segítségre nem jogosulnak azok sem, akik nem fizették be a vagyonadót, illetve akik nem törlesztették a kommunális szolgáltatások díját, úgyhogy összesen több mint kétmillió polgár marad ki biztosan a támogatottak köréből.

A NAPELEMES RENDSZEREKET IS TÁMOGATJÁK

A minisztérium eddigi közleményeiben és a pályázatok kapcsán konkrétan nem volt szó a napelemes rendszerek támogatásáról. A támogatási szabályzatba a vízmelegítésre szolgáló napkollektorokat belefoglalták, de az áramtermelőket nem. Úgy látszik azonban, a szaktárca változtatott eddigi határozatán, és a szoláris áramtermelést is segíti, mégpedig hamarosan.

– A szoláris paneleket illetően elmondhatom, hogy felszerelésükre most először teremtettünk törvényes feltételt. Egyszerűsítettük az eljárást, és könnyebb lesz a hálózatra való kapcsolódás is – mondta a miniszter asszony. A megújuló energiaforrások használatáról szóló törvény értelmében 4 lépésben oldható meg a napelemes áramtermelés: Szükség lesz a műszaki dokumentációra és a kivitelezési engedélyre, majd a panelek felszerelését követően szerződést kell kötni az operátorral.

Az energiaügyi miniszter egyébként az idén márciusban még azt ígérte, hogy a szerbiai polgárok már (ezen) a nyáron maguk is villamosenergia-termelőkké válhatnak, ha úgy döntenek, hogy házukra napelemes rendszert telepítenek. Még a vonatkozó törvény elfogadása előtt „újfajta energiafogyasztókról, az ún. prosumerekről (a kifejezés az angol producer, vagyis termelő és consumer, azaz fogyasztó szavak összevonásával keletkezett) beszélt, akik majd megújuló forrásból megtermelik saját maguknak a villamos energiát a házuk tetejére szerelt napelemekből, és ha áramtöbbletük keletkezik, azt betáplálják a hálózatokba. Tehát minden háztartás nemcsak fogyasztó, hanem egyúttal termelő is lehet.