2024. április 24., szerda
ZOMBOR

Tolongás az okmányiroda előtt

Májusban és június során Zomborban 5288-an folyamodtak útlevélért, és 2804-en kértek új személyazonossági igazolványt. A rendőrség okmányirodája előtt mindennaposak a hatalmas torlódások, és ez nincsen másként Szerbia más városaiban sem, noha az e-uprava portálon elektronikusan is lehet időpontot foglalni a kérelmek átadására. Sokan még nem használják az internetet, így nincsen módjuk időpontot foglalni, sem az egységes befizetőlapot letölteni. Egyébként a nyári időszakban minden évben magas az útlevél-kérelmezők száma, hiszen sokan külföldön szeretnék eltölteni évi szabadságukat. A helyi okmányiroda naponta átlag 120 kérelmet vesz át, és mintegy 100 személyi dokumentumot ad ki.

Az elmúlt esztendő májusához és júniusához képest 61 százalékkal megnövekedett az útlevelet kérelmezők száma, személyazonossági igazolványért pedig 60,5 százalékkal többen folyamodtak.

Fontos, hogy a személyazonossági igazolvány tartalmazza a kérelmező pontos, állandó lakcímét, különben az okmány érvényét veszíti. Amennyiben tehát valakinek megváltozik a lakcíme, új személyi okmány kiadását kell kérelmeznie. Új igazolványt csak a chip nélküli kártyák tulajdonosai kapnak, a chippel ellátott kártyákon a hatóság egyszerűen átjavítja a lakcímet.

A hivatal 15 napon belül köteles kiadni a személyazonossági igazolványt, amiért 1154,80 dinárt kell a kérelmezőnek fizetnie. Az útlevél kiadása 30 napon belül történik, és 3600 dinárt kell érte fizetni. Mindkét esetben gyorsított eljárást is lehet kérni, noha a gyakorlat azt mutatja, hogy az úti okmányt 7–10 napon belül kiadja a rendőrség. Útlevelet akár 48 órán belül is meg lehet kapni, azért 5000 dinár pótdíjat számol föl a hatóság. E díjakat elektronikusan is be lehet fizetni, vagy a már említett e-uprava oldalról le lehet tölteni az egységes befizetőlapot, amit az okmányirodában is kiállítanak az ügyfeleknek.

Az érvényben lévő törvényi előírás szerint Szerbiában minden 16 évnél idősebb állampolgárnak személyazonossági igazolvánnyal kell rendelkeznie. Ennek kiadásához már nem kell mindkét szülő hozzájárulása, elegendő egyikük aláírása.