2024. április 24., szerda

A toronysisak felújítása zajlik

Renoválják a tornyosi plébániatemplomot

A tornyosi Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomot 1900 nyarán kezdték építeni, dr. Császka György érsek pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából. 1901 tavaszán a templom már tető alatt állt, április 28-án került fel a kereszt a helyére. 1901. szeptember 8-án, Kisasszony ünnepén, Majorossy János püspök szentelte fel a templomot a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. 1914. április 28-án kezdték meg a templom festését, Lohr Ferenc és Tary Lajos budapesti festőművészek magyar szecessziós stílust alkalmaztak.

A templomot, amely idén 120 éves, 2018-ban kezdték el felújítani Magyarország kormányának Bethlen Gábor Alapja támogatásával, a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével. A járványügyi helyzet miatti megszakítás után a munkálatok most is javában folynak. Ezzel kapcsolatban kerestük fel ft. Baráth Gábor helyi plébánost.

A főtisztelendő úr lapunknak nyilatkozva elmondta, a felújítási programjuk 2018-ban indult el. Első körben 10 millió forint támogatással a templom üvegablakainak színes vitrázsát hozták helyre. Ezután érkezett, szintén a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével, a Magyar Államtól 30 millió forint a toronysisak teljes körű felújítására, ami a jelen pillanatban is folyik. Azóta kaptak a Miniszterelnökség templomfelújítási programjától további 15 millió forintot, amely a templom tetőzetének teljes lecserélésére lesz elegendő.

A főtisztelendő úrtól azt is megtudtuk, hogy a templom idén éppen 120 éves, és a most felújításra kerülő elemeit azóta nem javították. A renoválás ötlete onnan támadt, hogy a templombelső egyedi szecessziós festését megóvják az enyészettől. Ehhez pedig elsősorban arra van szükség, hogy ne ázzon be. A terv lényege, hogy az épület teljességében az eredeti állapotában pompázzon a visszaállítás végén. Ebben a magyarországi és a hazai műemlékvédők is lelkes partnereik.

Ami a kivitelezőket illeti, a vitrázsablakokat a szabadkai Tiffany cég készítette el, a toronysisak jelenlegi felújítását a topolyai Baumont vállalat végzi, a tető helyrehozatalát pedig egy helyi cég fogja végezni.

Az épület múltjáról ft. Baráth elmesélte, a felépítéséhez 120 évvel ezelőtt az akkori kalocsai érsek, Császka György járult hozzá a legnagyobb mértékben, valamint a helyi nagygazdák is támogatták anyagilag, így rendkívül gyorsan felépült. A szecessziós festése nem készült el azonnal, de a felszentelés után másfél évtizeddel nagyon neves budapesti mesterek, Lohr Ferenc és Tary Lajos végezték el.