2024. április 19., péntek

A biztonságos fürdőzésért

A Tisza Mentőcsapat átvizsgálta a zentai strandoknál a folyót

A zentai székhelyű Tisza Mentőcsapat a minap szonárral nézte át a zentai strandok mindegyikét. Baranyi Nándor egyesületi elnök elmondta, hogy a bácskai oldalon a híd lábánál található, újonnan kialakított strandot, a bánáti oldalon lévőt és a Csárda üdülőtelepülésnél találhatót is átvizsgálták, és úgy találták, hogy szabadon lehet fürdőzni.

– Mindössze két hónapja van meg a szonárunk, amellyel a víz alatt mindent fel tudunk térképezni, és máris nagy hasznát vettük. A berendezést a JTI támogatásából vettük, és nagyon hálásak vagyunk érte. Mindhárom strandnál átvizsgáltuk a folyót, és elmondhatjuk, hogy biztonságosan lehet fürdőzni. Ezúttal nem is találtunk túl sok eltávolítanivalót, hiszen már évek óta vizsgáljuk és takarítjuk az érintett partszakaszokat. Igaz, a bánáti oldalon egy fridzsiderre bukkantunk, de ez egyedi eset. Semmilyen nagyobb akadály, veszélyes tárgy nincs a vízben, amire felakadhatnának a fürdőzők. Ami a zentai oldalon található betonplatót illeti, annak a környékét is átnéztük, hiszen onnan nagyon szívesen ugrálnak a vízbe a fiatalok. Ott 5-6 méter mélyen találtunk huzalokat, de azok annyira mélyen vannak, hogy odáig egy fürdőző nem merül le. Érdekesség, hogy a piros bójánál a szonárral olyan felvételeket tudtunk készíteni, amelyeken szépen látszik az elsüllyedt hajó. A szonár óriási segítség a munkánkban, hiszen korábban a strandoknál a víz átvizsgálását manuálisan végeztük, vagyis tapogattuk az alját. Ez is célravezető és hasznos volt, de így azért könnyebb – magyarázta Baranyi Nándor.

Kérdésünkre elmondta, hogy a többi Tisza menti település strandjainál is szívesen átnézik a vízpartot, de ez idáig még nem keresték őket ez ügyben, pedig mindenhol szükség lenne egy ilyen átvilágításra a fürdőzők védelmére.