2024. március 29., péntek

Életöröm a Hegyalja utcában

Fényfestészet, zenei és gasztronómiai csemegék, tábortűz és sok-sok jó barát a löszfal tövében

A csütörtökön kezdődött és vasárnap záruló kishegyesi zenei, művészeti fesztivál huszadik alkalommal is színvonalas műsort kínál a közönségének.
A megnyitón a rendezvény szervezője, művészeti vezetője, Horváth László mellett Pesti Attila építőművész a kezdetekre emlékezett, és egy sajátos csodának nevezte a 20 éves rendezvényt.

– Azonnal elvarázsolt ez a Hely, ahogy első alkalommal megpillantottam! Pedig akkor még a Szurgyík egy szemétlerakó volt. Tanúja voltam a legenda születésének, amint a szeméttől megtisztítva felragyogott ez a bájos, szelíd arca. Szeretek itt lenni! Éljünk erényesen, de ne feledjétek: az életöröm nem tabu, hanem ráadás. Ezen a balzsamos estén eljöttem hát erre a varázslatos Helyre, hogy elveszítsem az eszem és megleljem a lelkem! Tegyetek ti is így! Tessék magatokat jól érezni! – fogalmazott Pesti Attila, majd tortával köszöntötték a jubiláló fesztivált.

Nagyon jól sikerült a nyitónap, amelyen először a Szabó Balázs Trió kápráztatta el a szalmabálákon ülő gyerekeket és felnőtteket, majd a kisszínpadon a szerb, horvát és bosnyák népzene avatott ismerőivel, Wertetics Slobodan és barátja segítségével idézhettük fel a balkáni népdalkincs örök érvényű értékeit.
Őket a hiteles cigányzene követe, a Parno Graszt együttes követte a nagyszínpadon, a hangulat az előadott dalok idején forrósodott fel igazán, és így már első este a fesztivál szlogenjéhez – Az életöröm nem tabu, hanem ráadás (Hamvas Béla) – illő pillanatokat élhetett át a koncert szép számú közönsége.
Pénteken Csasznyi Imi és barátai zenéltek, majd egy Európa-szerte elismert formáció, a Modern Art Orchestra muzsikája terítette be a völgykatlant. A kisszínpadon Keck Mária – exauro – flamenco előadását a Budapest Útikalauz Időutazóknak című cirkuszi produkció, a Kreatív Kráter Kör Csillagpásztor előadása követte. A napi program végére, az i-re a pontot a Gyémát Bálint Trio tette fel.

A szombati napot a Calabar Circus fogja nyitni. A csapat szerteágazó képességeit felhasználva a cirkusz és a táncművészet terén egy látványos parádé-show-t álmodtak meg, amelynek fókuszát levegőben kifeszülő selymek dinamikája adja. Fél kilenckor Lajkó Félix és zenekara lép majd fel, fél tízkor pedig leereszkednek a löszfalon a Flock projekt kötelei, és a nézők megtekinthetik, milyen is az a vertikális tánc. Ezt követi a szabadkai roma muzsikusok, a Kurina Brothers virtuóz cimbalomjátéka, vérpezsdítő dallamai.

A vasárnap igazi családi programmal indul majd, este hat órakor Paár Julcsi varázsolja el a kicsiket és nagyokat. Fél nyolckor a Rustico együttes veszi birtokba a nagyszínpadot. Kubinyi Júlia, Szokolay Dongó Balázs és Zimber Ferenc trióformációja magyar népzenei alapokon nyugvó kamarazenét játszik. A Bazseva együttes pedig a kisszínpadon lép fel, és az Ötödik Évszak koncertje zárja az idei programsort.

A zenei ínyencségek mellett minden este fényfestészet és tábortűz fokozza hangulatot. A 100 méteres löszfalon sötétedéskor színes motívumok jelennek meg, új dimenziót adva a térnek. A kivetített színes, mozgó képek és az átélt élmények kiemelnek bennünket a hétköznapi gondok közül.
Mindehhez persze kihagyhatatlan a sajtos-fokhagymás lángos, a kemencés finomságok, a hideg csapolt sör, a borkóstoló és a sok kedves ismerős, akikkel itt találkozhatunk.

A vidék legnagyobb zenei eseményeként számon tartott Dombos Fest idén is hozza a formáját, biztosan nem csalódik, aki a hétvégén betér a kishegyesi Hegyalja utcába.