2024. április 24., szerda

FRISSÍTETT – Beteljesedhet az álma a ma esti döntő mindkét edzőjének

Néhány szurkoló áttörte a Wembley előtt felállított kordont

A londoni Wembley stadion előtti téren felállított kordont több tíz szurkoló áttörte, hogy belépőjegy nélkül is bejuthassanak az olasz-angol EB döntő helyszínére – írja az N1 hírportál.

A Sky Sport tudósítása szerint több tíz szurkoló áttörte a külső kordont és bejutott a stadionba, a biztonsági őrök pedig igyekeztek elkapni őket, hogy belépőjegyek nélkül juthassanak fel a lelátókra.

A mérkőzés szervezőinek közleménye szerint a biztonságiak, valamint a rendőrök végül megakadályozták a szurkolókat és az illetékesek már vizsgálják az esetet.

A biztonsági erőket gyorsan aktivizálták a szükséges területeken és a szurkolók belépőjegyek nélkül nem jutottak be a stadionba – áll a közleményben.

A nap folyamán több ezer angol szurkoló lepte el London központját, hogy támogassák a válogatottjukat a döntőben. A Leicester téren a szurkolók énekeltek, üvegeket és műanyag flakonokat dobáltak szét, fáklyákat és tüzijátékokat gyújtottak.

Hatalmas a felhajtás, napok óta tart a készülődés és foci-láz mindkét oldalon.

Az Olaszország - Anglia Európa-bajnoki döntőnek többek között az is egyik nagy tétje, hogy Roberto Mancininek vagy Gareth Southgate-nek sikerül-e azt elérnie, amit egykoron játékosként nem sikerült, ugyanis aktív labdarúgóként mindketten eljutottak az Európa-bajnokság elődöntőjébe, de számukra ez volt a végállomás. A mérkőzést követően az is kiderül, hogy Giorgio Chiellini trófeával a kezében tud-e elbúcsúzni a válogatottól.
Az olasz válogatott eddig háromszor jutott be az Európa-bajnokság döntőjébe, ennek ellenére érdekességnek számít, hogy mégis négy finálét játszott már. Rómában, 1968-ban az első meccset követően, amely 120 perc után 1:1-re végződött, a megismételt találkozón 2:0-ra verte meg Jugoszlávia csapatát.
A 2000-es Európa-bajnokságon Rotterdamban másodpercekre volt a győzelemtől, végül a hosszabbításban aranygóllal 2–1-re alulmaradt a franciákkal szemben, 2012-ben Kijevben pedig sima, 4–0-s vereséget szenvedett az akkor címvédő spanyoloktól.
Anglia még sohasem szerepelt az EB döntőjébe és sorrendben a 13. ország, amelynek sikerült eljutnia eddig a pontig. Világbajnoki döntőt egyszer vívtak az angolok, mégpedig 1966-ban, amikor a régi Wembleyben hosszabbítás után 4:2-re verték az NSZK csapatát.

A háromszoros aranyérmes spanyolok és németek, valamint a kétszeres győztes franciák után az olaszoké lehet a negyedik olyan válogatott, amely egynél többször nyer Európa-bajnokságot.
Eddig összesen 38 olyan labdarúgó volt, aki két Eb-döntőben is játszott, hozzájuk csatlakozhat a két olasz védő, Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini, akik 2012-ben Kijevben is ott voltak a spanyolok elleni döntőben.