2024. március 29., péntek

Haiti az ENSZ segítségét kéri

A szenátus a testület egykori vezetőjét kiáltotta ki átmeneti elnöknek

Haitin a szenátus a testület egykori vezetőjét, Joseph Lambert-t kiáltotta ki a meggyilkolt Jovenel Moise elnök utódjának. A szenátus részéről leszögezték: nem ismerik el Claude Joseph ügyvivő miniszterelnök jogosultságát, emlékeztetve arra, hogy a múlt szerdán meggyilkolt Jovenel Moise néhány nappal a merénylet előtt felmentette őt a hivatalából, és a korábban a belügyi tárcát is vezető Ariel Henryt nevezte ki utódjául.
Mindeközben a Reuters hírügynökség a karibi ország miniszterelnökségének az ENSZ-hez intézett levelére hivatkozva azt jelentette, hogy Haiti a világszervezet segítségét kérte biztonsági helyzetének a megszilárdításához. A Reuters úgy tudja, hogy Claude Joseph még az elnök elleni merénylet napján kapcsolatba lépett az ENSZ-szel, arra kérve, hogy támogassa a rendőrséget a rend helyreállítása érdekében tett erőfeszítéseiben. Claude Joseph az AP hírügynökségnek adott telefonos interjújában elismerte, hogy országának szüksége van segítségre, és kormánya ezért külföldi partnerekhez, egyebek mellett az Egyesült Államokhoz fordult, ám részleteket nem árult el. Leszögezte mindazonáltal: nem hajlandó hatalmi harcokba bonyolódni Jovenel Moise halála nyomán. „Haitin egy módon lehet valaki elnök: ha megválasztják" – jelentette ki Claude Joseph.
Haitin a tervek szerint szeptember 26-án tartanak parlamenti és elnökválasztást. Helyszíni beszámolók szerint haitiak százai állnak sorba vízumért az Egyesült Államok port-au-prince-i nagykövetsége előtt, néhányan újságíróknak azt mondták, nem érzik magukat biztonságban a merénylet után. Az EFE spanyol hírügynökség ugyanakkor azt jelentette, hogy az elmúlt napokban némileg visszatért a nyugalom a fővárosba, kinyitottak a boltok, és ismét teljes kapacitással üzemel a repülőtér is.
Mint ismeretes, Jovenel Moisét szerdára virradóra gyilkolták meg rezidenciáján fegyveresek, az országban ezt követően kéthetes rendkívüli állapotot hirdettek. A merénylettel kapcsolatban már letartóztattak két amerikai és tizenöt kolumbiai állampolgárt, többek után pedig hajtóvadászatot indított a rendőrség.
Haitit politikai válság sújtja, Jovenel Moisét – aki ellen nemrég erőszakos tüntetéseket is szerveztek – korrupció mellett azzal is vádolták, hogy bűnbandákkal áll kapcsolatban. A meggyilkolt elnök egy ideje rendeleti úton kormányzott, az országban ugyanis nem tartottak választásokat, holott az ellenzék szerint az államfő mandátuma lejárt. Haitin az utóbbi években elharapózott a bűnözés is, a súlyos szegénységgel küzdő ország egyes részeit fegyveres csoportok ellenőrzik.