2021. szeptember 27., hétfő

Búcsú a hatalom szimbólumától

Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök kiköltözött a kormányfői rezidenciáról

Tizenkét év elteltével kiköltözött a jeruzsálemi miniszterelnöki rezidenciáról Benjamin Netanjahu volt kormányfő, a Likud párt és a parlamenti ellenzék vezére – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja vasárnap. Közel egy hónappal a kormányváltás után a Netanjahu család elhagyta a Balfour utca és a Szmolenszkin utca sarkán álló kormányfői rezidenciát, amely az elmúlt 12 évben, a Netanjahu-kormányok idején az egy kézben összpontosított hatalom és az ellene folytatott politikai harc szimbólumává vált Izraelben.
Naftali Bennett kormányfő egyelőre nem költözteti a családját az épületbe, hanem feleségével és négy gyermekével Raananán lévő otthonában marad. A néhány hetes esztétikai és biztonsági felújítás után is csak hetente 3-4 éjszakát tölt majd a hivatalos rezidencián az ott megrendezett politikai találkozók mellett.
Netanjahu eredetileg abban állapodott meg Bennettel, hogy a múlt hét szombatjáig kiköltöznek. Ofer Golan, a család szóvivője szerint röviddel éjfél után elhagyták a rezidenciát. A családnak több ingatlana is van Jeruzsálemben, illetve a tengerparti Cezarea előkelő villanegyedében. Bencion Netanjahu, a volt miniszterelnök édesapja az ötvenes években Jeruzsálemben, a Porcim utcában megvásárolt egy kertes házat, s halála után, néhány éve, Benjamin Netanjahu ezt felerészben megörökölte a testvérével, ám az öccse részét Spencer Partidge brit milliomos, a politikus egyik gazdag oligarcha-támogatója megvásárolta, és így most elvileg közös tulajdonuk az épület. Emellett a Gáza utcában 188 négyzetméteres, közel 80 négyzetméteres tetőteraszos lakásuk is van, és Cezáreában is van egy villájuk. Sajtóértesülések szerint a család egyelőre Cezáreába költözött a Gáza utcai lakás felújításának befejezéséig.
Az egy éve minden szombaton megtartott, Netanjahu- és korrupcióellenes tüntetésekről „Balfour" néven elhíresült rezidencián 1974 óta élnek az izraeli kormányfők. Korábban Agion-háznak nevezték az impozáns Bauhaus stílusú villát az azt felépíttető görög-zsidó kereskedőről, Eduárd Agionról, aki a harmincas években Alexandria leggazdagabb, egyben Egyiptom egyik legtehetősebb embere volt. Az 1936-tól 1938-ig felhúzott épületet a korszak egyik legismertebb építésze, Richard Kaufman tervezte.