2024. április 25., csütörtök

Popović: A válságstáb figyelmeztet, mégis másként dönt

Egyelőre továbbra is száz alatt az új fertőzöttek száma

Az országos válságstáb figyelmeztetéseinek van alapja, ám ezeknek semmi köze ahhoz, ami a gyakorlatban történik országunkban – mondta dr. Dragoslav Popović, a Közegészségügyi Egyesület elnöke. Az orvos szerint a válságstáb döntései nem tükrözik a valódi járványhelyzetet – írja a 021.rs.

– Félő, hogy az intézkedések hiányát sokkal jobban „megfizetjük” a közeljövőben, mint korábban – tette hozzá Popović a koronavírus újabb variánsainak megjelenésére utalva. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy járványügyi szempontból egyáltalán nincs itt az ideje a lazításnak, és ha így folytatjuk, akkor egyhamar nem szabadulunk meg a koronavírustól. Az intézkedések enyhítésével azok is elálltak az elővigyázatosságtól, akik korábban tiszteletben tartották a korlátozásokat – magyarázta az orvos, aki szerint az új variánsok megjelenésével hamarosan újra növekedni fog a fertőzöttek száma területeinken.

Szerbiában eddig összesen 4.492.111 tesztet végeztek el, és 717.480 koronavírusos esetet jegyeztek. A legutóbb közzétett adatok szerint összesen 6.960 személyt teszteltek, és 77 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Az elmúlt egy napon 3 személy hunyt el a koronavírus szövődményeinek következtében, így összesen 7070 személy hunyt el a vírus okozta betegségben az ország területén. A halálozási arány továbbra is 0,99 százalék. Kórházi kezelésre 281 ember szorul, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

Újvidéken jelenleg 10 fertőzöttet ápolnak, akik közül ketten szorulnak mesterséges lélegeztetésre.