2024. március 19., kedd

Európai közvetítéssel lezajlott a második pártközi egyeztetés

Pénteken kezdődött, majd szombaton véget ért a szerbiai hatalmi és ellenzéki pártok megbeszélése, melyet ezúttal az Európai Parlament küldöttsége koordinált. 

Ivica Dačić, a szerb parlament elnöke ezzel kapcsolatban a sajtónak elmondta, a megbeszélésen elhangzottak alapján elkészül majd egy tervezet a választások előtti intézkedésekre vonatkozóan, az ezzel kapcsolatos javaslatokat a pártközi egyeztetésben résztvevő pártok szeptember elsejéig vitathatják meg.

Az európai közvetítők közül Tanja Fajon, az EU–Szerbia stabilizációs és társulási bizottság elnöke, valamint Vladimír Bilčík, az EP szerbiai jelentéstevője is pozitívan nyilatkozott. 

Bilčík kiemelte, értékeli a belefektetett igyekezetet, amit Szerbia az Európa felé vezető úton mutat. Mint mondta, őszinte és konstruktív beszélgetésen vannak túl, melynek közös megállapodás lett az eredménye.

Hasonló konstruktív hozzáállásról számolt be Fajon is, aki kiemelte, hogy a jelenlegi tanácskozáson hosszasan taglalták a sajtószabadság kérdését, de rámutatott, hogy sok konkrét javaslat van, majd egy dokumentum készül, amely hozzájárul a tényleges cél eléréséhez.

Az Európai Parlament küldöttségével újabb megbeszélésre szeptember 17-én, vagy 18-án kerül sor.