2024. március 28., csütörtök

Biztató kezdetek

Jóindulat és hajlandóság jellemezte a külföldi közvetítőkkel folytatott pártközi egyeztetést

Pénteken Belgrádban ismét tárgyalóasztalhoz ültek a szerbiai hatalmi és ellenzéki pártok, ezúttal az Európai Parlament küldöttsége által koordinált megbeszélésen találkoztak, melynek célja a választási feltételek javítása és az ellenzéki bojkott megakadályozása a jövőre esedékes megmérettetésen. Tanja Fajon, az EU–Szerbia stabilizációs és társulási bizottság elnöke, Vladimír Bilčík, az EP szerbiai jelentéstevője, Eduard Kukan és Knut Fleckenstein volt európai parlamenti képviselők közvetítettek a Szerbia Palotában megtartott találkozón. Voltak olyan pártok, amelyek elutasították a részvételt, mert szükségtelennek tartják a külföldi közvetítést, így nem volt jelen az Elég volt! és a Szerbiai Demokrata Párt sem. A tanácskozáson részt vett Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezető-helyettese is. Lapunknak adott nyilatkozatában elmondta, összesen 15 párt, lista vagy csoportosulás képviseltette magát, nyolc parlamenti és hét parlamenten kívüli. Előző nap külföldi közvetítők nélküli egyeztetés is zajlott a képviselőházban, így megkérdeztük, hogy hangulatában mennyiben különbözött a két tanácskozás. Mint ismeretes, az egyeztetés az úgynevezett Chatham House-szabály alapján zajlik, ami korlátozza a résztvevők jogait arra vonatkozóan, mit fedhetnek fel az ott elhangzott kijelentésekből és azok tevőiről.
– Az előző napi ülés egy munkacsoport ülése volt, kevesebben vettek részt rajta, meghatározták korábban, hogy a hatékonyság miatt két képviselőt delegálhat minden meghívott. Más volt a tegnapi formátum is. Ma sokkal többen voltunk jelen. Egy óriási kerekasztal köré ült legfeljebb két képviselője minden pártnak, ez az egyenlőség miatt fontos szimbólum, az európai közvetítők keményen kiálltak emellett. Mögöttünk azonban helyet foglalhattak képviselőtársaink, legfeljebb hárman minden tömörülésből. Az időt szigorúan mérik, első körben öt percet, reagálás esetében két percet használhat fel valaki – számolt be Kovács.
A pénteki beszélgetés bevezetője az elvárásokról szólt, tudtuk meg, mindenki ismertette, mit vár a párbeszédtől. Utána szinte kizárólag a média helyzetével foglalkoztak.
– Nem mondhatok sok részletet, de a kampánybeli és azon kívüli szereplés mennyisége volt az egyik fő kérdés, ki hányszor van jelen a tájékoztatás eszközeiben, a politikai pártokról, programjukról szóló tájékoztatás kapcsán voltak megjegyzések. Hangulatában azonban hasonlított a pénteki találkozó az előző napihoz, azzal, hogy ezen többen voltak jelen, olyan pártok képviselői, elnökei is, amelyek bojkottálták a választásokat, s eddig nem vettek részt a párbeszédben – ismertette Kovács.
Arra a kérdésre, hogy sikerül-e időben olyan konszenzust kialakítani, amit még implementálni lehet a jövő évi választások előtt, a VMSZ képviselője azt válaszolta, mindenképp erre számít, mert minden oldalon jóindulattal, hajlandósággal lehet találkozni, s bizakodásra ad okot az, hogy ez alkalommal szinte mindenki megjelent.
Bilčík a pénteki egyeztetéssel kapcsolatban közölte, már március 1-jén megtartották az előkészítő ülést online platformon, s fontos, hogy most szemtől szemben találkoznak egymással a politikai pártok képviselői. Nem akart találgatásokba bocsátkozni a választások dátumával kapcsolatban, mint mondta, addig kell tartania a dialógusnak, amíg ennek van értelme: az utolsó pillanatig, amikor még lesz elég idő a választások előtt a megbeszélt intézkedések teljesítésére. Fajon megállapította, a mindenki számára elfogadható választási feltételek megteremtése a cél voltaképpen, ezért a párbeszédnek célratörőnek, rövidnek kell lennie, hogy a parlamentnek, politikai tényezőknek jusson elég idejük a megállapodások elfogadására, az esetleges törvénymódosítások megszavazására. Úgy fogalmazott, a párbeszéd első köre egymás meghallgatásáról szól, nincsenek előre elkészített rendezési javaslatok, a cél az, hogy mindenki elmondja a véleményét, s megteremtődjön egy konstruktív hangulat az egyeztetés folytatásához.
Az elmúlt napokban összesen 25 megbeszélést folytattak le az európai közvetítők a különböző politikai pártokkal, az a céljuk, hogy a dialógus eredményes legyen, minden releváns politikai tényezővel találkozni akarnak Szerbiában, az államfővel is – derült ki Fajon és Bilčík nyilatkozatából. Ma, szombaton, ismét találkoznak a pártok képviselői.