2024. április 18., csütörtök

A Nyugat-Balkán hátrányban a szomszédos uniós országokkal szemben

A Nyugat-Balkán országai továbbra is lemaradásban lesznek a fejlődés terén Délkelet-Európában, mivel az Európai Unió a tagországainak nagyobb anyagi támogatásokat hagyott jóvá – írja a 021.rs hírportál.
Ez egy tanulmányból derült ki, amelyet a római Nemzetközi Kapcsolatok Intézete jelentetett meg. Ennek megfelelően Görögország polgárai az elkövetkező hét évben mintegy 5.700 euróval fognak rendelkezni fejenként, az unió rendszeres juttatásából, valamint a felújítási alapból is, amelyet a koronavírus következményeinek enyhítésére hoztak létre.
Az unió a Nyugat-Balkán polgárai számára közel 500 eurót lát előre fejenként ugyanebben az időszakban, amely tizenegyszer kevesebb, mint amennyit Görögország kap és tízszer kevesebb, mint amit a horvát polgárok.
A Nyugat-Balkán számára biztosított uniós segélycsomag (IPA III) harmadik részletét az idei évtől 2027-ig közel kilencmilliárd eurós vissza nem térítendő tőkéből kell biztosítani. Ugyanebben az időszakban Románia 70 milliárd eurós vissza nem térítendő segélyre és kedvező hitelekre számíthat, Bulgária pedig valamennyivel kevesebb mint 30 milliárd euróra.
A nyugat-balkáni országokban mintegy 18 millió ember él, amely több mint Szlovéniában, Horvátországban és Bulgáriában összesen. Ennek ellenére ez utóbbi három országnak mintegy hatszor nagyobb anyagi forrás áll majd a rendelkezésére.
A tanulmány rámutat a Nyugat-Balkán és az unió közötti gazdasági fal problematikájára, amely továbbra is növekszik és úgy tűnik, hogy a közeljövőben már nem fog megszűnni. Azt ajánlja az EU-nak, hogy egyenlítse ki az anyagi források biztosítását minden ország számára a régióban.