2024. március 29., péntek

Brnabić: A harmadik dózisra vonatkozó javaslatok augusztus 1-jén várhatóak

Az év végéig nagyobb nyugdíjra, magasabb fizetésekre számíthatunk

Ana Brnabić kormányfő ma kijelentette, hogy a válságstáb augusztus 1-jén tesz majd javaslatokat a polgároknak a koronavírus elleni védőoltás harmadik dózisának felvételéről – írja a Vajdasági RTV.
Elmondása szerint a Nemzeti Oltakozási Testület július 23-ig fogja megosztani véleményét a harmadik dózissal kapcsolatban a válságstábbal és ezt követően fogják a javaslatokat közölni a polgárokkal.
Szavai szerint a testület jelenleg tanulmányokat készít, mégpedig a gyártók kutatási eredményei, más országok és a Szerbia tapasztalatai alapján is.
Az oltakozással kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy jelen pillanatban a felnőtt lakosság 48,6 százalékát oltották be, majd hozzátette, hogy az immunizáció nehezen és lassan halad.

Ennél több kell, többet kell dolgoznunk, különösen a fiatalokkal – hangsúlyozta ki a kormányfő, majd példaként megemlítette, hogy tegnap a szarajevói hallgatók szervezetten érkeztek Szerbiába, hogy oltakozzanak és elmondta, hogy a hazai egyetemisták kevésbé élnek ezzel a lehetőséggel.
Félek a következő hullámtól – mondta Brnabić.

A nyugdíjakkal kapcsolatban elmondta, hogy az év végéig legalább öt százalékkal fog megnövekedni, az átlagfizetés pedig eléri majd a 600 eurót.
Ha a jövő évben választások lesznek, akkor várakozásaim szerint még az idei évben a nyugdíjak legkevesebb öt százalékkal fognak növekedni. Törekedni fogunk, hogy ez több is legyen és igyekezni fogunk, hogy egyszeri segélyt is biztosítsunk a nyugdíjasoknak – mondta Brnabić.
Szavai szerint a 600 euró feletti béreket a GDP növekedése teszi lehetővé, amely az idei évben eléri a 7 százalékot.

Egy minap napvilágot látott elemzés alapján Szerbia a világ legbiztonságosabb országainak listáján az 59. a 34. helyre lépett előre, ezzel kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy ehhez nagyban hozzájárult az egészségügyi helyzet, az immunizáció elvégzésének sikere és a gazdasági növekedés is.
Ez nagy dolog, a gazdasági biztonság és a polgárok biztonsága is egyben és még egy objektív mutatója annak, hogy az ország mennyire halad előre minden téren – jelentette ki a kormányfő.