2024. április 20., szombat

Korrekt és pozitív hangulatú párbeszéd

Szeptember végéig minden választási feltételben meg kell egyezniük az ellenzéki és hatalmon lévő pártoknak – nyilatozta Kovács Elvira, a köztársasági parlament alelnöke a Pannon TV-nek adott nyilatkozatában. A VMSZ-es politikus korrektnek és pozitív hangulatúnak értékelte a tegnap megtartott pártközi tárgyalást.

Kiemelte, hogy az egyeztetésen ezúttal a 8 parlamenti frakció mellett 7 ellenzéki, parlamenten kívüli párt is képviseltette magát: azok is részt vettek a megbeszélésen, akik eddig bojkottálták úgy a legutóbbi választásokat, mint a párbeszéd korábbi fordulóit.
– Tekintettel arra, hogy április elejére várhatóak az előrehozott parlamenti választások, az ellenzéki pártok mindegyike arról beszélt, hogy fél évvel a választások előtt meg kellene egyezni. Ezt maga Aleksandar Vučić államfő is támogatta, amikor találkozott velük. Az egyezség tehát valóban 6 hónappal az esedékes választások előtt várható, azaz október elején. Így legkésőbb szeptember végéig mindenben meg kellene egyezni. Ezért ütemezték úgy a közvetítő EP-képviselők, hogy amennyiben szeptember elsejéig meglesz a záradéktervezet papíron és azt mindenki láthatja, akkor szeptember 17-én és 18-án gyakorlatilag a végső párbeszédre kerül sor – mondta Kovács.

A javaslatokat tehát szeptember elsejéig kell megtárgyalniuk a résztvevőknek, és addig kell az észrevételeiket is benyújtaniuk – tette hozzá a parlament alelnöke.