2024. április 19., péntek

Szerbia európai útja Magyarországon keresztül vezet

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének szerbiai látogatása szorosabbra fűzte a két ország barátságát. Orbán nagy vezető, komoly államférfi és politikus; valaki, aki újjá élesztette Magyarországot, valaki, akinek van bátorsága kinyilatkoztatni a saját gondolatait, és saját hozzáállása van, emiatt pedig komoly politikai nyomásnak van kitéve – nyilatkozta Miloš Vučević, a Szerb Haladó párt alelnöke, írja a Vajdasági RTV.

Vučević elmondta, hogy Orbán Viktor, Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnökkel közösen alakította ki Szerbia és Magyarország eddigi legjobb kapcsolatát.

Hozzátette, hogy ma Magyarország közelebb van, mint az egykori jugoszláviai időkben. Ahogyan fogalmazott, meg kell szakítani a volt jugoszláv népekkel való testvériségről kialakult sztereotípiát.

– Szakítottunk, el akartak hagyni bennünket, és Szerbiának köszönhetően megkapták a szabadságukat – mondta Vučević.

Vučević úgy véli, hogy Szerbia Európába vezető útja Magyarországon keresztül kell, hogy menjen, és nem kell megvárni, hogy mit reagál Horvátország vagy más. Mindenkivel jó kapcsolatot kell ápolni, azonban Magyarország az első számú barát.

Vučević emlékeztetett, hogy a két ország történelme elég bonyolult volt, és sok esemény terhelte, hiszen sokszor ellentétes oldalon álltak, sokszor az érdekek egymásnak feszültek. Ma azonban mindent kiegyenlítődött.

– Vučić és Orbán kemény munkával és kapcsolattal érték el ezt – mondta a SZHP alelnöke, aki hozzátette, hogy a szerb-magyar kapcsolatok főként Vajdaságban fontosak.