2024. április 25., csütörtök

Matematikával a Covid ellen

Kutatási projektumokat támogat a tartományi kormány

Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár pénteken átadta a szerződéseket azon felsőoktatási intézmények képviselőinek, akik sikeresen pályáztak a fenntartható fejlődés szempontjából fontos, rövid távú projektumok támogatására. A tartományi kormány a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárságon keresztül 25 millió dinárt biztosított a program megvalósításához.

A felsőoktatási intézmények a természeti katasztrófák vagy éghajlatváltozás következtében felmerülő olyan problémák kutatásának támogatására pályázhattak, amelyek közvetlenül érintik a lakosság biztonságát és egészségét, vagy veszélyeztetik a gazdasági rendszer jelentős elemeinek működését. Az idén 36 projektumot támogat a titkárság, projektumonként legfeljebb 1.000.000 dinárral.

– Összesen 191 pályázat érkezett, s ezeknek a 19 százalékát hagytuk jóvá. Ezek a projektek jelentős mértékben hozzájárultak nemcsak a tudomány és a társadalom, hanem a gazdaság, és az életminőség javításához. Az ország sikere és jólléte csak akkor szavatolt, ha folyamatosan tágítjuk tudásunkat, és új ötleteket valósítunk meg – mondta Milošević.

Dr. Szöllősi Dóra, az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Karának tanára és csapata a koronavírus tanulmányozására nyert támogatást.

(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

– A SARS-CoV-2 vírus transzmissziónak a dinamikáját fogjuk matematikailag modellezni. Valószínűségszámítást, statisztikát fogunk alkalmazni, differenciálegyenleteket, azért, mert ezek a módszerek jobban leírják, mint a determinisztikus modellek, amelyeket pillanatnyilag használnak. Kétféleképpen próbáljuk a vírust megközelíteni. Először is azt vizsgáljuk, hogyan terjed egyik emberről a másikra, valamint mikroszkópikus modellezést fogunk végezni, amely során megfigyeljük, hogy az emberi testben hogyan terjed a fertőzés egyik sejtről a másikra. Ehhez egy matematikai, informatikai modellt használunk majd. Megpróbálunk az orvosokkal együtt hatásos orvosságot találni a betegség ellen – tudtuk meg a professzortól.

A tartományi kormány továbbra is nagy figyelmet fordít a felsőoktatási intézmények munkájára.