2024. április 25., csütörtök

Nyaraljon Nagy Konstantin szülővárosában!

Niš idegenforgalmi kínálatát népszerűsítették városunkban

Tegnap Niš Város Idegenforgalmi Szervezetének tagjai tartottak sajtótájékoztatót a Városházán, amelyben a délkelet-szerbiai város idegenforgalmi kínálatát ismertették a szabadkaiak számára. Vladimir Jovanović, a szervezet fejlesztési és promóciós osztályának vezetője elmondta, hogy jelenleg egy vajdasági körutat tartanak, hogy Niš városát népszerűsítsék. E körút első állomása Szabadka, majd Újvidékre és Versecre is ellátogatnak. Az osztályvezető elmondása szerint Nišbe számos vajdasági turista látogat el, azonban csak egy-két vendégéjszakát töltenek el a városba, mert csak görögországi vagy éppen bulgáriai nyaralásuk során átutazóban érintik Ništ. Ezen a tendencián szeretne változtatni az idegenforgalmi szervezet. Vladimir Jovanović kiemelte, hogy Niš gazdag történelmi örökséggel rendelkezik. A délkelet-szerbiai város többek között Nagy Konstantin, az első keresztény római császár szülővárosaként ismert, így számos antik római és bizánci lelőhely, emlékmű és régészeti tárgy tekinthető meg ott. Emellett Niš a Koponyatoronyról (Ćele-kula) is híres. Hozzátette, hogy a városban nemcsak a történelem szerelmesei, hanem a természetbarátok is megtalálják a nekik való programot, ugyanis a város egy völgyben fekszik hegyekkel körülvéve, amelyek kiválóak nagyobb gyalogtúrák megtételére. Niš környékén továbbá egy gyógyfürdő is található, amely 13 kilométerre található a várostól. A városban található a Nagy Konstantin repülőtér is, amely az ország második legnagyobb ilyen létesítménye. A járványt megelőző évben, 2019-ben, megközelítőleg ötszázezer utasa volt a reptérnek. Nišből jelenleg tizenöt európai nagyvárosba indulnak repülőjáratok, többek között Zürichbe, Malmőbe, Stockholmba, Bázelba, Düsseldorfba és Frankfurtba. Emellett nemrégiben Máltára és Korfura is elindultak az első járatok. Vladimir Jovanović hozzátette, hogy Szabadkához sokkal közelebb van a belgrádi és a budapesti repülőtér, de a kedvező árak miatt a szabadkaiaknak érdemes a niši repülőteret is igénybe venniük.
Dušica Todorović, az idegenforgalmi szervezet munkatársa elmondta, hogy Niš körülbelül harminc hotellel, és kétezer-ötszáz fekvőhellyel rendelkezik, valamint ezerötszáz fekvőhellyel a hoteleken kívüli idegenforgalmi egységekben. Gasztronómiai szempontból a város a niši burekról ismert, amelyet először 1498-ban készítettek el. Dušica Todorović a rendezvények közül kiemelte az augusztus 12. és 15. között megrendezésre kerülő Nišville dzsesszfesztivált, valamit az újévi ünnepséget. Ez utóbbi rendezvény idejére már szeptemberben megtelnek a szálláshelyek.
Vladimir Jovanović a fentieket azzal egészítette ki, hogy Niš járványügyi szempontból biztonságos város.
– Niš az a város, ahol az országban a legtöbb polgár oltatta be magát a koronavírus elleni vakcinával. Az átoltottság aránya ötven százalék körül mozog. Emellett szigorúan betartjuk a járványügyi előírásokat. Ebből a szempontból azt mondhatjuk, hogy Niš biztonságos város – emelte ki az osztályvezető.