2024. április 19., péntek

Federer még nem adja fel

A lengyel Hubert Hurkacz elleni háromjátszmás vereség nem szegte Roger Federer kedvét. Ha bárki is azt hitte, hogy a svájci veterán elérkezettnek látja majd a napot, hogy bedobja a törölközőt, nagyot tévedett, hisz a meccs után kijelentette, hogy folytatja a játékot, kijelöli az újabb célokat, hiszi, hogy még magasabb szintre térhet vissza, és ehhez a lelátóról áradó szeretet és támogatás ad neki erőt.
Nehéz megítélni, hogy a fentiben mennyi az őszinteség, és mennyi a színészkedés, mert mindenki láthatta, a második játszma közepe után Federer sehogyan sem hasonlított régi önmagára, és nagyon kiábrándult lehetett a súlyos vereség miatt. Roger legutóbb 2002-ben a horvát Mario Ančićtól kapott ki Wimbledonban 3:0-ra, és szerda estig soha nem vesztett játszmát 6:0-ra. A tavasszal Miamiban bajnok Hurkacz az első szettben egy breakkel nyert, a másodikban 1:4-ről fordított, míg a harmadik klasszikus volt.

A másik két meccsen Denis Shapovalov 1:2-ről fordított Karen Hacsanov ellen, Matteo Berrettini pedig magabiztos, négyjátszmás győzelmével olasz tenisztörténelmet írt, hisz Wimbledonban a nyílt korszak első olasz elődöntőse lett.

Novak Đoković tovább játszadozik a nagy számokkal. A szerdai volt a 100. füves győzelme, idén a Grand Slam-tornákon 19:0 a mérlege, Wimbledonban 2018 óta – 2017-ben Berdychtől kapott ki – szintén 19:0, ami a talpon maradt mezőnyben nagy esélyessé teszi. Nem fog elbizakodni, hisz tudja, hogy kezében tartja a sorsát, mert elsősorban tőle függ, hogy hatodszor is nyer-e Wimbledonban, és lesz-e ezáltal esélye New Yorkban az éves slamre, amit 1969-ben Rod Laver tudott csak megvalósítani. Đoković ma a döntőért a 22 éves kanadai Shapovalovval játszik, akivel 6:0 a mérlege. A másik ágon Hurkacz 1:0-ra vezet Berrettini ellen. Érdekes, hogy ez a duó 2018-ban még selejtezőt játszott az Australian Openen, és akkor az olasz győzött, ami azonban nem része a hivatalos statisztikának.

WIMBLEDON. – A férfitorna negyeddöntőjében: Hurkacz–Federer 6:3, 7:6, 6:0, Berrettini–Auger-Aliassime 6:3, 5:7, 7:5, 6:3, Shapovalov–Hacsanov 6:4, 3:6, 5:7, 6:1, 6:4.
HAMBURG. – A női torna 1. fordulójában: Niemeier–Garcia 6:4, 6:2, Petković–Friedsam 6:4, 7:5, Errani–Ferro 7:5, 6:3.