2024. április 25., csütörtök

Az ébresztőórától a lépésszámlálóig

Pénteken tartották meg a Légy Android fejlesztő! informatikatábor hétzáróját a szabadkai VM4K-ban

A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban a héten rendezték meg a Légy Android fejlesztő! – programozz okostelefonra elnevezésű informatikai tábort. Az intézmény idei első nyári táborában 12–14 éves diákok vehettek részt. A nagy érdeklődésre való tekintettel két csoportban folyt a munka. A pénteki táborzárón a résztvevők egy emléklapot vehettek át. A foglalkozásokat Vörös Csaba informatikatanár vezette. Mint lapunknak nyilatkozva elmondta, a tábor célja, hogy a gyerekek elsajátítsák a mobiltelefonos alkalmazások vagy játékok készítését.

– Hétfőn a résztvevők megismerhették az App Invertor ingyenes portált, amelyen a bejelentkezés és a regisztráció után a korosztályuknak megfelelő alkalmazásokat tudnak készíteni. A diákok kedden egy nyelvi fordítóprogramot hoztak létre, szerdán pedig egy egyszerűbb mobiltelefonos játékot, amely segítségével betekintést nyertek a játékkészítés logikájába. Csütörtökön a résztvevők egy chatelős alkalmazást és egy lépésszámlálót készítettek, pénteken pedig egy GPS és navigációs appot. A zárónapon emellett a gyerekek közkívánatra egy ébresztőórát is megtanultak elkészíteni. Ennek nagyon örültem, hiszen számos ötlettel előálltak a hét folyamán – tudtuk meg Vörös Csabától.

A résztvevők az emléklapokkal (Fotó: Szalma Brigitta)

A résztvevők az emléklapokkal (Fotó: Szalma Brigitta)

Knézi Alex nagyon jól érezte magát a tábor öt napja alatt.

– Mobilos alkalmazásokról tanultunk. Egy lépésszámlálót, nyelvfordítót is készítettünk. Ezzel több nyelvre, magyarra is le tudjuk fordítani a különböző szöveget, és még a hangot is felismeri. Nagyon megtetszett ezeknek a programozása. A jövőben hasznos mobiltelefonos alkalmazásokat szeretnék készteni – számolt be élményeiről a tábor egyik résztvevője.

Ezt követően, július 19-e és 23-a között is lesz egy informatikatábor a VM4K-ban. A Légy Te a főnök! – okosabb vagy, mint a telefonod? elnevezésű tábor 8–11 éves gyermekeknek szól, akik szintén a mobiltelefonos alkalmazások programozásáról és elkészítéséről fognak tanulni.