2022. szeptember 26., hétfő

Biden határozott fellépésre szólította fel Putyint az orosz kiberbűnözők ellen

Határozott fellépést sürgetett az Oroszországból indított kibertámadások ellen Joe Biden amerikai elnök orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal folytatott pénteki telefonbeszélgetése során.

A washingtoni Fehér Ház tájékoztatása szerint „Biden elnök annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy Oroszország fellépjen az ot működő, zsarolóvírusos támadásokat végrehajtó csoportok ellen".
A nagyjából egy órán át tartó beszélgetés során az amerikai elnök kijelentette, orosz hivatali partnerének „cselekednie kell", illetve leszögezte, hogy az Egyesült Államok bármilyen szükséges eszközzel fel fog lépni "állampolgárai és kritikus infrastruktúrája megvédése érdekében".
Joe Biden kevesebb mint egy hónappal ezelőtt találkozott Vlagyimir Putyinnal Genfben, s már akkor felhozta az országát célzó, feltételezések szerint orosz kibertámadások ügyét.
Az elmúlt hónapokban egy sor zsarolóvírusos támadás ért amerikai vállalatokat és szervezeteket: iskolákat, orvosi létesítményeket, valamint az egyik legnagyobb amerikai üzemanyag-ellátó vállalatot, a Colonial Pipeline-t.
Múlt héten a vélhetően orosz REvil hekkercsoport csaknem egymillió vállalat informatikai rendszerét bénította le világszerte, miután zsarolóvírussal fertőzte meg a Kaseya amerikai technológiai cég hálózatát. A bűnözők 70 millió dollár értékű kriptovalutát követeltek a vírussal végrehajtott titkosítások feloldásáért cserébe.
Ugyanez a csapat szerdán állítása szerint 23 gigabájtnyi adatot lopott el a floridai székhelyű "HX5" védelmi ipari cégtől, amelynek partnerei között szerepel az amerikai hadsereg, a tengerészet, a légierő és a NASA is.