2024. április 25., csütörtök

A Pfizer jóváhagyást kér a vakcina harmadik adagjára

A Pfizer bejelentette, hogy hamarosan kérni fogja az amerikai szabályozóktól, hogy engedélyezzék az oltóanyaguk harmadik dózisát, amelyet az immunizáció kezdetétől eltelt 12 hónapot követően kell felvenni, hogy megerősítse az immunitást és segítsen a szervezetnek kivédeni a legújabb vírusmutációkat is, írja a Vajdasági RTV.

A legtöbb vakcina két adagja már biztonságot nyújt a koronavírus ellen, mint ahogyan a delta törzs elleni magas szintű antitest kialakulásában. A legtöbb ország még mindig küzd azzal, hogy tovább csökkenjen a fertőzöttek száma, azonban az oltás által szervezetbe juttatott antitestek természetes módon eltűnnek, ezért is folynak a vizsgálatok, hogy szükség lesz-e a harmadik dózisra.

Michael Dolsten az AP hírügynökségnek elmondta, hogy a cég első vizsgálati eredményei kimutatták, hogy a Pfizer harmadik dózisának hatására akár tízszeresen is megnőhet az antitestek száma a szervezetben.

Emellett rámutatott arra is, hogy Nagy-Britanniában és Izraelben a Pfizer oltóanyag sikeresen hatástalanította a delta vírustörzset, azonban feltételezi, hogy ha az antitestek száma lejjebb esik, akkor a delta törzs komoly fertőzést okozhat, még mielőtt az immunrendszer megküzdene a vírussal.

Azonban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal rábólintása még csak az első lépés lenne, és nem jelenti azt, hogy a beoltottak felvehetik a harmadik dózist. Ehhez még az egészségügyi illetékeseknek is el kell dönteniük, hogy egyáltalán szükség van-e rá, főleg úgy, hogy emberek millióinak nincs semmilyen védelme.

Az amerikai egészségügyi szabályzók elmondták, hogy a lehetséges harmadik dózisról szóló döntést akkor fogják majd meghozni, ha az adatok azt mutatják, hogy szükség van a harmadik dózisra.