2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Most akkor van, vagy még sincs?

Az Indiából érkező polgároknak Szerbiában vesztegzárba kellene vonulniuk

Milyen feltételek mellett utazhatnak be Szerbiába külföldiek, és ezen belül a magas járványkockázati besorolású országokból érkező polgárok? – erre a kérdésre próbált több tisztségviselő is választ adni, azoknak a sajtóértesüléseknek a tükrében, hogy az indiai állampolgárok úgynevezett karanténturizmus céljából érkeznek Szerbiába. Predrag Kon epidemiológus és a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja az SZRTV műsorában kifejtette: „Miután a sajtóból tájékozódtam erről a jelenségről, megpróbáltam utánajárni a dolognak. Megkaptam a Batut Közegészségügyi Intézet által kidolgozott beutazási protokollt. Ennek értelmében azok a polgárok, akik olyan országból érkeznek, amelyben a koronavírus delta variánsának körforgása kifejezett, kötelesek felmutatni a 48 óránál nem régebbi, negatív eredményű PCR-tesztet, emellett alá kell írniuk a nyilatkozatot, hogy vállalják a 7 napos vesztegzárat, majd ezt követően ismét elvégeztetik velük a PCR-tesztet, értelemszerűen Szerbiában. Tehát negatív PCR-teszt és vesztegzár, majd ismét PCR-teszt."
Reagálva az újságíró megjegyzésére, hogy az SZRTV által kérdezett indiai fiatalemberek egyike elmondta, hogy három napja érkezett Szerbiába és azóta már belekóstolt a főváros éjszakai életébe, Kon megjegyezte: úgy tűnik, hogy a beutazási és a karanténra vonatkozó szabályt nem tartják be következetesen. Egyébként amennyiben a külföldi megszegi a vesztegzárat, a Belügyminisztériumot és az egészségügyi felügyelőséget az a szálloda köteles erről tájékoztatni, amelyikben a külföldi a vesztegzárat tölti – emelte ki Kon, mondván: a szállodákkal való együttműködésért felelős kolléganőjének, saját elmondása szerint, az a benyomása, hogy a szállodák nincsenek tudatában ezen kötelezettségüknek.
Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter szintén az SZRTV vendégeként elmondta: „A Szerbiába beutazó indiai állampolgárok ugyanabban a bánásmódban részesülnek, mint mindegyik olyan ország állampolgára, amellyel Szerbia nem írt alá megállapodást az egymás oltási bizonylatának elismeréséről. Ez azt jelenti, hogy negatív PCR-teszttel utazhatnak be, azzal, hogy négy nap múlva Szerbiában is meg kell ismételniük a tesztelést."
Egyébként az egészségügyi minisztérium beutazási szabályzata előírja, hogy a negatív PCR-teszt ellenére legfeljebb 7 napos vesztegzárba kényszerül az a polgár, aki elsősorban új vírusvariánsokkal sújtotta országból érkezik, majd ezt követően Szerbiában köteles megismételni a tesztelést.
Az SZRTV összeállításában nyilatkozó indiai fiatalemberek egyike elmondta, hogy Dubaiba készül, azért jött Szerbiába, mert a beutazásnak nem feltétele a vízum. Negatív PCR-teszttel utazott be, semmi mást nem kértek tőle az országhatáron. Egy másik fiatalember a belgrádi éjszakai életet dicsérte, elmondta, hogy nem emlékszik, mikor bulizott legutóbb ilyen jót. Az N1 tv riporterének nyilatkozó indiai fiatalemberek is megerősítették, hogy a negatív PCR-teszt mellett semmit nem kértek tőlük beutazáskor. Azt szintén megerősítették, hogy azért jöttek Szerbiába, mert olyan országba készülnek, amelybe közvetlenül Indiából nem utazhatnának be. Ana Brnabić miniszterelnök és Aleksandar Vučić államfő a héten cáfolta, hogy Szerbiában karanténturizmus van.

110 új fertőzött – 3 elhunyt
A pénteki járványjelentés értelmében egy nap leforgása alatt 8405 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 110-nek az eredménye volt pozitív (1,3 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 3 Covid-páciens hunyt el, 7067 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,99 százalék. A kórházakban országszerte 286 Covid-pácienst gyógykezelnek, 8-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 14 új fertőzést jegyeztek, ebből 2-őt Újvidéken.

A gyermekorvosok javasolják az oltást
A Szerbiai Gyermekorvosok Egyesülete pénteken közleményben javasolta a koronavírus elleni védőoltás felvételét a 12 évnél idősebb gyermekek számára. „A delta variánssal kapcsolatos felmérések azt mutatják, hogy a korábbiakhoz képest gyakrabban fertőződnek a gyermekek és a fiatalok, gyakrabban alakulnak ki náluk súlyosabb tünetek, valamint könnyebben megfertőzik az időseket" – teszik hozzá, mint azt is, hogy a 12 és a 16 év közöttiek számára a Pfizer–BioNTech védőoltását javasolják.