2024. március 28., csütörtök

Megkezdték a régi vasúti sínek eltávolítását Horgosnál

A horgosi vasútállomáson megkezdték a régi sínek eltávolítását, amely munkálatok a Szabadka-Horgos-magyar államhatár vasútvonal felújításának előkészítésére szolgálnak – jelentette ma a Szerbiai Vasutak Infrastruktúrája Közvállalat, írja a Vajdasági RTV.
A horgoson folyó előkészületi munkálatok befejezését követően Királyhalmon folytatódik a munka. A felújítási munkálatok megkezdése a közlemény szerint hamarosan várható.
A munkálatok befejezését követően várhatóan 120 kilométer óránkénti sebességgel közlekedhetnek az elektromos vonatok, 22,5 tonnás terheléssel. A munkálatok kivitelezői a veterniki Karin Komerc MD és az RZD International vállalatai, amelyekkel a szerződést június 12-én írta alá az építésügyi minisztérium, valamint a Szerbiai Vasutak Infrastruktúrája Közvállalata.
A projekt 86,7 millió euróba kerül, a tervek szerint pedig tizennégy hónap alatt végzik el a munkálatokat. A szerződés 26,63 kilométer hosszúságú vasútvonal felújítását látja elő, valamint a palicsi, a királyhalmi és horgosi, valamint a hajdújárási vasútállomások, emellett még tizenhárom közúti átkelő és két aluljáró megújítását is Palics és Horgos között.
A Szabadka-Horgos vasútvonal a szabadkai vasútállomásnál kapcsolódni fog a Belgrád-Budapest gyorsvasútra.