2024. április 18., csütörtök

Eladta a veséjét, hogy kifizethesse a villanyszámlát

Áramja továbbra sincs

Stojadin Mitić (75) és felesége, Milunka nišiek, a város 4500 háztartásának egyike az övéké, amelyben már évek óta ki van kapcsolva az áram – írja a 021.rs hírportál.

A házaspáron az sem segített, hogy Stojadin eladásra ajánlotta fel a veséjét az áram miatt. A Železnički barak telepen élnek áram nélkül már több mint három éve, amely különösen nehéz ezekben a forró nyári napokban, amikor a városban a hőmérő higanyszála eléri a 40 fokot is.

Mitić a Beta hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a feleségével együtt kiegyenlítették az áramszámlát, de ez nem segített rajtuk, hogy emberhez méltó életet élhessenek.

– Egyetlen dinárral sem tartozunk a villanyszolgáltatónak. Több mint 300 ezer dinárt fizettünk elmaradott tartozások címén, majd még 170 ezer dinárt állítólagosan elkövetett illegális fogyasztásért. Azonban, amikor be kellett volna bennünket kapcsoljanak azt mondták, nem lehet, mert a telekkönyvi hivatalból bizonylatot kell hoznunk, hogy a ház be van jegyezve. Ekkor pedig egy áthidalhatatlan akadállyal szembesültünk – mesélte Mitić.

Szavai szerint a telekkönyvi hivatalból nem kaphatják meg a bizonylatot, ugyanis a teljes Železnički barak telep a vasút tulajdonában van és azok nem jegyeztették be az épületeket.

Elmondta, hogy az elmúlt három évben több intézményhez is fordult segítségért, a Jugoistok vállalatának több mint tizenöt irodájába kopogtatott be, de egyedül csak Zoran Pašalić polgári jogvédőtől kapott választ.

– A polgári jogvédő azt mondta, hogy nem tudja megoldani a problémám, a többiek pedig nem is válaszoltak. Írtam a villanyáram-szolgáltatónak Belgrádba, Nišbe, Ana Brnabić kormányfőnek és Aleksandar Vučić elnöknek is. Kihez fordulhatnék még segítségért, nem tudom!? – mondta elkeseredetten Mitić.

Elmondása szerint a napokban egy újságírónő kereste fel, akitől megtudta, hogy a városi önkormányzatnál kell kérvényeznie az áram újbóli bekapcsolását.