2024. április 20., szombat

A megemelt minimálbér sem sokat segít

A jövő évre bejelentett minimálbéremeléssel sem érjük utol a fogyasztói kosár értékét – írja a 021.rs hírportál.

A Politika napilap cikke szerint áprilisban, márciushoz viszonyítva megdrágultak az élelmiszerek, az alkoholmentes italok, a ruházati cikkek, a lábbeli, a szállítás, emellett megnövekedtek a kiadások a rekreációra és a kultúrára is.

– A következő évre tervezett 35 ezer dináros minimálbér nem fogja elérni a a fogyasztói kosár értékét. A statisztikai adatok szerint a minimális fogyasztói kosár áprilisban 38.991 dinárt tett ki, erre telepszik még több más kiadás, melyek tovább terhelik a családi költségvetést.

Vojislav Stanković mezőgazdasági elemző elmondta, hogy a járvány jelentős változásokat hozott, amelyek nagyban hozzájárulnak a lakosság életéhez, ezért a statisztika által közzétett adatokat fenntartásokkal kell kezelni.

– Nem várható semmi javulás a lakosság számára. Az árak megugrottak, ezt mindenki láthatja, aki belép a bevásárlóközpontokba – mondta Stanković.

Elmagyarázta, hogy a drágítások elsősorban a tavalyi évben bekövetkezett károknak tudhatóak be. Elmondása szerint, habár a kormány anyagi segítséget nyújtott a vállalkozóknak is, ez nem változtat azon a tényen, hogy az országban a legalacsonyabb a kereslet az egész kontinensen.

Nyugat-Európában a polgárok 10 százalékot választanak ki élelmiszerre és alkoholmentes italokra a jövedelmükből, nálunk ez az arány 34 százalék.

A statisztikai adatok szerint a nettó bevétel a legmagasabb Belgrádban (80.763 dinár), Újvidéken (74.043 dinár), majd Pancsován (65.732 dinár).