2024. április 16., kedd

Végére jár az aratás, a hozamok jobbak a tavalyiaknál

Szerbiában július 8-áig learatták a búza 80 százalékát, a hozamok azonban nagyon eltérőek, hektáronként 3 és 8 tonna közöttiek, de ennél többet is jegyeznek némely parcellán. Ezt Jovica Jakšić, a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Független Társulásának elnöke nyilatkozta a Beta hírügynökségnek. Mint mondta, a tavalyinál bőségesebb a termés, de azt, hogy az átlag meghaladja-e a hektáronkénti 5 tonnát, nehéz megállapítani mindaddig, amíg be nem fejeződik az aratás. A trópusi hőmérsékletek ,,megperzselték” a magot, de a minőség általában véve jobb, mint tavaly volt. ,,Ára 21–23 dinár, a termelőknek a 25 dinár felelne meg, a malmok azonban nyomást gyakorolnak a felvásárlókra, hogy féken tartsák a búzaárat”. Jakšić információi szerint az árpahozamok is jobbak a múlt évieknél, az olajrepce pedig ,,kitűnően” termett, hektárjáról 3,5–8 tonnát takarítottak be.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Milan Prostran agrárszakértő elmondta: az idei búzatermés az átmeneti tartalékokkal körülbelül 3 millió tonna lesz, a hazai szükségletekre elegendő másfél millió tonna, a többi kiszállítható.

 ,,Az idén a hektáronkénti hozam 4,5 tonnánál kezdődik, de a 10 tonnát is eléri azokon a parcellákon, amelyeken minden szükséges agrotechnikai eljárást alkalmaztak, jól előkészítették és meg is trágyázták a talajt. A gazdáknak az idén nem lesznek szárítási költségeik, a nagy hőség megszárította a termést, mehet azonnal a silóba”. Prostran szerint a kenyérgabona idei, magasabb ára növelheti a búzavetés iránti érdeklődést. ,,Búzát a vetésforgó és a parcelláknak a gyomnövényektől való megtisztítása érdekében is vetni kell, egyébként pedig a legkisebb befektetéssel termelhető.” A szakember azt javasolja a gazdáknak, vessenek minél több őszi növényi kultúrát, mert a klímaváltozás miatt a tavaszi vetés sikere egyre bizonytalanabb.