2024. április 25., csütörtök

Az ivóvíz nem locsolásra szolgál!

A vízgyár túlterheltsége miatt akár korlátozásokat is elrendelhetnek

A Limán városrészben lévő vízgyárba tegnap ellátogatott Zdravko Jelušić, a városi önkormányzat kommunális ügyekért felelős tanácsának tagja, őt Gvozden Perković, a Városi Vízművek Közvállalat igazgatója fogadta.
A látogatás során a mérőberendezéseken ellenőrizték a legyártott ivóvíz mennyiséget és a rendszer megterheltségét is. Zdravko Jelušić elmondta, hogy a látogatás mellett azért döntöttek, hogy felhívják a polgárok figyelmét a vízgyárban uralkodó állapotokról, annak a gyárnak a sorsára, amely a legfontosabb éltető forrást biztosítja: az ivóvizet.

– A látogatás lehetőség arra, hogy a sajtó átadja a polgároknak a figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy a gyár a megszokott rend szerint működik ugyan, de ez könnyen megváltozhat! Szeretnénk tudatni az emberekkel azt, hogy a jelenlegi, elfogadható állapotot csak akkor tudjuk fenntartani, ha a fogyasztás észszerű keretek között marad! A racionális viselkedés nagyon fontos. Kérjük a polgárokat, hogy a magas hőmérsékletek idején takarékoskodjanak a vízzel, ne öntözzék a kerteket, az erkélyeket és a füves területeket, mert ha ezt teszik, akkor korlátozások bevezetésére fognak kényszerítenek bennünket! Egyszerűen nem létezik olyan vízgyár, amely képes lenne a szükséges vízmennyiséget biztosítani olyankor, amikor minden csap nyitva van. Remélem, hogy az újvidékiek szolidaritást mutatnak majd ezekben a forró napokban is, mindenkinek előre is köszönetet mondok ezért – mondta a látogatás után Jelušić.
Bejelentette, hogy a Tiszta Szerbia elnevezésű projektum keretében nagyméretű infrastruktúrális beruházásokra kerül majd sor hamarosan, felújítják a Limán 1 és 2 városrészek csatornahálózatát. Elmondta, hogy a Strandon lévő kutak többnyire már nem működnek, mivel az ottani csatornahálózat már negyven évnél is régebbi, több helyen süllyedni kezdett a föld.

– Szükséges elvégezni a felújítást, ugyanis a föld süllyedése miatt már 2008-ban kiiktatták a rendszerből a Strand közelében lévő kutakat, azokat, amelyek a vízkészletek 40 százalékát biztosították. A Limán 1 és 2 városrészekben lévő csatornahálózat felújításával lehetőség nyílik a Strand közelében lévő hat kút felújítására is, ezzel megnöveljük a város vízellátását – hangsúlyozta a városatya.
Gvozden Perković arról beszélt, hogy jelenleg elegendő mennyiségű vizet állítanak elő, és hogy a rendszer jól működik. Viszont ez egyúttal azt jelenti, hogy a rendszer a végsőkig le van terhelve, és a forrástól a feldolgozási üzemig mindennek kifogástalanul kell működnie!
A felelőtlen vízfogyasztásra, amely különösen az esti órákban tapasztalható, reagálnunk kell! Az egy éjszaka alatt, éjfél után egy órakor elhasznált legnagyobb mennyiség 1860 liter volt másodpercenként, a rendszerünk pedig 1300 litert tud biztosítani. Ezért korlátozásokat vezettünk be, aminek köszönhetően sikerült feltöltenünk a tartalékokat és azóta zavartalan a polgárok vízellátása – magyarázta Perković, utalva a június végi hőhullám idején foganatosított vízkorlátozási intézkedésekre.

Emlékeztetőül: a Strand fürdőhely közelében, a sétány mellett lévő vízlelőhelyeket már nagyon régen ki kellett iktatni a rendszerből, ugyanis a csatornahálózatból átszivárgó szennyvíz fertőzésveszélyt jelent az innen nyert, nyers vízre.