2024. április 19., péntek

Végéhez közeledik az aratás

A kapásnövényeknél mutatkoznak a hőség és a csapadékhiány jelei

A kenyérgabona betakarítása a végéhez közeledik a topolyai és a kishegyesi község területén. Az árpa termett idén valamivel jobban, a búzaterméssel is többnyire elégedettek a gazdálkodók, akárcsak a repce hozamával.

Nemes Róbert, az Újvidéki Növénynemesítő Intézet szakembere szerint Topolyán és környékén nem adódtak különösebb gondok, általában időben sikerült elművelni a földet, és időben földbe került a mag is. A kártevők ellen sikeresen vették fel a harcot a gazdálkodók. A nem túl meleg április és május és a viszonylag jó csapadékeloszlás hozzájárult a jó terméseredményekhez.

Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója elmondta, hogy csütörtökön fejezték be saját parcelláikon a búza aratását. Az átlaghozam 6,7 tonna hektáronként. Véleménye szerint a község területén az átlag ennél 5-10 százalékkal lesz végül alacsonyabb. A búza szinte kivétel nélkül kiváló minőségű az igazgató szerint. A hektolitersúlya 76–80 kg/hl, a nyersfehérje-tartalom 11–13 százalék.

Az igazgató azt is elmondta, hogy idén az árpa jobban termett. A szövetkezet földjeiről hektáronként átlagosan 8 tonnát takarítottak be. A repce betakarítása is a végéhez közelít. Ez az olajnövény idén átlagosan 2,5–3 tonnát termett hektáronként. A repce felvásárlási ára 60 dinár kilogrammonként. A búzáért 20 dinárt fizetnek előleg gyanánt, a sörárpáért pedig 23-at.

ESŐT VÁRNA A KUKORICA, A NAPRAFORGÓ, A SZÓJA

Dudić azt is elmondta, hogy a kukorica és a napraforgó is szépen fejlődött, de mostanára kezdenek megmutatkozni a csapadékhiány első tünetei. Véleménye szerint ha a közeljövőben nem lesz eső, az jelentősen kihat majd a hozamokra is. A saját földjeiken nem termelnek szóját, de véleménye szerint a nagy szárazság, a magas hőmérsékletek és az alacsony páratartalom a szója megtermékenyülésének sem kedvez. A jelenlegi állapot azt mutatja, hogy hozamkieséssel kell számolniuk a gazdáknak. A termelők többsége nem tudja öntözni a földjeit. A napraforgó most kezdett el virágozni, míg a kukorica pedig most dobja ki a kalászát. A nagyobb mennyiségű csapadékra pont ebben az időszakban lenne a leginkább szükség. Az időjárás-előrejelzés szerint a következő napokban helyenként számítani lehet esőre, és a hőmérséklet is csökkenni fog, de nem biztos, hogy minden parcella meg is ázik. A szakember szerint a kultúrnövények megfelelő fejlődéséhez legalább 40–50 liter csapadék kellene négyzetméterenként.

TOVÁBBRA IS VESZTESÉGES A HIZLALÁS

Az igazgató a jószágpiaci helyzetről elmondta, hogy a hízósertés ára most 145 dinárról 132-re esett vissza kilogrammonként, a malacoké viszont továbbra is 200 dinár. Ha figyelembe vesszük, hogy az ókukorica ára stabilan tartja magát 28 dinár környékén, a szója is drága, 75–80 dinár, így valójában veszteséges a sertéshizlalás. A jövedelmezőség határa valahol 170 és 180 dinár között húzódik a jelenlegi körülmények között.