2024. április 18., csütörtök

Az álmok útján

Gyermekzsivaj a bácskossuthfalvi baptista székházban

Az óvodás, kisiskolás és kiskamasz gyermekek részvételével zajlik nyári tábor Az álmok útján címmel a Baptista Missziós Központ bácskossuthfalvi székházában. Nyúl Viktóriától, a tábor házigazdájától megtudtuk, hogy elsősorban Isten igéjére szeretnék rávezetni a gyerekeket, hogy a foglalkozásokon hallott útravaló egy egész életen át elkísérje őket.

– Ebben a mai, kihívásokkal tűzdelt világban, úgy gondolom, a gyerekeknek a legfontosabb biztos kapaszkodóként szolgáló szilárd talajt nyújtani az élethez. Ez pedig egyedül Isten lehet, akinek terve van az életünkkel, az ő tanításai lehetnek, amik sohasem változnak. Meggyőződésem, hogy a majdani kis felnőttek úgy tudják jól, könnyebben élni az életüket, venni a megpróbáltatásokat, ha még idejében rábízzák magukat a gondviselésre – hangsúlyozta Nyúl Viktória, aki elmesélte azt is, hogy múlt évben rendkívül nagy lendülettel fogtak a táboraik szervezésébe, de sajnos a terveket keresztülhúzta a koronavírus. Május óta zökkent vissza a baptista közösség a régi kerékvágásba, és nagy lendülettel elkezdték az idei nyári programokat szervezni. A 45 kisgyermekkel zajló foglalkozásokkal kapcsolatban Nagypásztor Terézt, a tábor másik házigazdáját kérdeztük.

– A gyerekeknek csodás és hatalmas álmaik, vágyaik vannak, amikről egy idő után sokszor úgy érezhetik, hogy nem teljesülhetnek be soha. Ugyanakkor a foglalkozásaink főszereplője, József és az ő élete nagyon jó példa arra, hogy ha nem is azonnal, de évek múlva azért az isteni gondoskodás mentén valóra válhatnak az elképzeléseink. Azt szeretnénk megértetni a gyerekekkel, hogy a Mindenhatóra támaszkodva merhetnek nagyot álmodni – mondta el Nagypásztor Teréz, akit arról is kérdeztünk, hogy mivel tudják lekötni a modern technikai eszközökön szocializálódott gyerekek figyelmét.

Nyúl Viktória, Nagypásztor Teréz, Ország Lívia és László (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Nyúl Viktória, Nagypásztor Teréz, Ország Lívia és László (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Nem kevés előkészület, egyeztetés előzi meg a táborainkat, és valóban kihívás lekötni a gyerekek figyelmét. Próbálunk több figyelemfelhívó szemléltető eszközt, rövidfilmet vagy más érdekességet bevetni. A táborainkban hagyomány, hogy a gyerekekkel középiskolások és egyetemista fiatalok is foglalkoznak. Ők igyekeznek több téren is helytállni, és az ő közreműködésükkel is tudjuk a táborunkat sikerre vinni – mondta el Nagypásztor Teréz.

Az ifjak lelki gondozására is odafigyelnek a táborban, velük Ország László, a Kárpát-medencét átszelő Nemzetközi Gyermekmisszió szerbiai misszionáriusa foglalkozik, amíg felesége, Ország Lívia a kicsinyeket oktatja.

– A tábor picit idősebb, tizenhárom tini résztvevőjével, vagyis a kisegítőkkel foglalkozok, hiszen ezúttal is nem kizárólag a kicsinyek vannak a figyelem középpontjában, hanem a náluk picit idősebbek is, akikből ki kell nevelni a jövő közösségvezetőit. Őket úgy lehet megérinteni, hogy ha aktualizáljuk az igét, a bibliai tanítást, hogy valamennyien az életük aktuális kérdéseire is választ találhassanak – mondta a misszionárius.

Nyúl Viktória végezetül azt is elárulta, hogy augusztusra tervezik a rendkívül népszerű, természetismereti alapokra épülő kiskamasztáborukat.

– Az egyik legnépszerűbb nyári táborunk, a Green game új néven fut az idén, Harvest game táborunkat augusztus második felétől bonyolítjuk le új oktatókkal. A tábor koncepciójának kidolgozója, az amerikai Chip Riley átadta a lebonyolításhoz köthető jogokat és módszereket egy magyarországi csapatnak, akik Miklósvári Péter vezetésével ugyanolyan lendülettel és energiákkal várják a gyerekeket, mint ahogy azt korábban már megszokhatták a résztvevők. Az előadások, a foglalkozások kicsit komolyabb előtudást igényelnek, így a 11–16 éves korosztályt várjuk ezúttal is rendkívül inspiráló kísérletekkel és játékokkal.

A jelentkezéssel kapcsolatos további részleteket hamarosan közzétesszük a missziós központ facebookos oldalán és plakátok formájában – mondta végül Nyúl Viktória.