2022. szeptember 26., hétfő

Lehetőség a fejlődésre

Krivaja és Pannónia lakossága megszavazta a helyi járulékot

Az idén több Topolya községbeli helyi közösségben döntöttek vagy döntenek a helyi járulék bevezetéséről. A napokban Szatmári Adrián polgármester az irodájában fogadta Nikola Sudžukovićot, Krivaja helyi közösségének tanácselnökét és Goran Plećašt, Pannónia helyi közösségének tanácselnökét. A találkozó témája egyebek mellett a helyi járulék elfogadása kapcsán beütemezett lakossági szavazás volt. Ebben a két helyi közösségben ugyanis már megtartották az erre vonatkozó referendumot, és a polgárok elfogadták a helyi járulék további 10 évre vonatkozó bevezetését. Pannónia és Krivaja tanácselnökei a polgármester fogadásán elégedettséggel nyugtázták a lakosság döntését, hiszen korábban is számos fejlesztést ebből valósítottak meg a falvakban, és a jövőben is ez a tervük.
Van még olyan helyi közösség, amelyre idén vár a helyi járulékról szóló népszavazás megtartása – nyilatkozta Szatmári, majd hozzátette, hogy ilyen Felsőroglatica, ahol július 15-e és 25-e között lesz kiírva.

Szatmári Adrián fogadta Krivaja és Pannónia helyi közösségének tanácselnökeit, Nikola Sudžukovićot és Goran Plećašt
Szatmári Adrián fogadta Krivaja és Pannónia helyi közösségének tanácselnökeit, Nikola Sudžukovićot és Goran Plećašt

– Ebben az évben még Pacséron is sor kerül referendumra, jövőre pedig más helyi közösségek mellett Topolyán is lezajlik. A helyi járulék azért is nagy jelentőségű tétel egy-egy közösség életében, mert nagyban hozzájárul a fejlesztésekhez és fejlődéshez, amit az elmúlt években is tapasztalhattak – hangsúlyozta a polgármester, aki kiemelte még, hogy olyan közösséget érintő fejlesztéseket szoktak általában megvalósítani belőle, mint a vízvezeték, a csatornahálózat kiépítése, az utak, a járdák, az árkok, a közvilágítás felújítása, karbantartása. Továbbá ebből támogatják az újszülötteket, valamint segélyként szolgál halálesetek alkalmával. Emellett oktatási intézmények támogatása és még számos más, a közösséget szolgáló fejlesztés is ennek köszönhetően valósul meg. Szatmári Adrián hozzátette még, hogy a voksolást megelőzőleg minden helyi közösségnek egy programmal kell készülnie a következő 10 évre, hogy mit szeretne megvalósítani a helyi járulékból befolyt összegből, vagyis hogy mik az ott élő közösség igényei, tervei.