2024. április 26., péntek

Szennyvíztisztító épül Nagybecskereken

Egyesült arab emírségekbeli vállalat lesz a kivitelező

Nagybecskereken folynak az előkészületek a szennyvíztisztító kiépítésére, amivel majd megoldódik a város egyik legnagyobb kommunális problémája. Ugyanis a 80 ezer lakosú település összes szennyvize most a Bégába, onnan pedig a Tiszába és a Dunába kerül. Különösen a nyári hónapokban okoz ez sok bosszúságot a városban élőknek. Ha minden úgy halad, ahogy azt az önkormányzatban remélik, akkor két év múlva már megoldódik ez a probléma.
Nagybecskerek összes szennyvize az úgynevezett Aleksandrovói csatornába, onnan pedig a Béga folyóba kerül. Ez különösen akkor okoz gondot, amikor magas a Tisza vízállása, az óécskai (stajićevói) vízlépcsőt lezárják, és megáll a Béga folyása. Romániával közösen, EU-s támogatásból folyik a Béga folyó újjáélesztése, aminek csak akkor lesz értelme, hogyha ezentúl nem kerül szennyvíz a folyóba. Ezért mindenki bízik abban, hogy ha a város Belgrád felőli kijáratánál megépül a szennyvíztisztító berendezés, hamarosan másmilyen képet mutat majd a Béga.

Nagybecskerek Város szennyvíztisztítóját az egyesült arab emírségekbeli Metito Utilities Limited társaság fogja megépíteni. Az erről szóló szerződést már aláírták, a város telket is biztosított a létesítménynek. Készül a tervdokumentáció, és folyamatban van az építési engedélyek beszerzése. Az első munkálatok már az év végén elkezdődhetnek.

A beruházás értéke harmincmillió euró, ennek hetven százalékát közvetlenül a szennyvíztisztító kiépítésére fordítják. A beruházó ebből 22 millió eurót biztosít.

A tervek szerint negyven dolgozót foglalkoztatnak. A beruházás a két ország közötti megállapodás alapján valósul meg, amit 25 éves távlatra határoztak meg. Európában Nagybecskerek az első város, ahol a Metito ilyen beruházást véghezvisz.