2024. április 20., szombat

Magyarkanizsán kitárja kapuit az OZ Strandház

Szombattól érdekes programokkal várja a fiatalokat

Július 10-től, szombattól újabb színnel gazdagodnak a magyarkanizsai, illetve a községbeli fiatalok kikapcsolódási, ismerkedési lehetőségei, ugyanis azon a napon, este 8 órakor tárja ki a kapuit a Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája égisze alatt működő OZ Strandház, vagyis az ifjúsági iroda B épülete.

– Ezt egy, a magyarkanizsai strand közepén, a körpadok mögött elhelyezkedő, lazulós, ismerkedős közösségi térként képzeltük el, ahova a nyár folyamán beülhetnek a fiatalok, akik számára könyveket és videójátékozási lehetőséget kínálunk fel – mesélte a helyről Laura Ivanović, Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodájának a koordinátora, aki elmondta azt is, hogy magát az épületet a magyarkanizsai önkormányzattól kapták el használatra, amit hálásan köszönnek. Ugyanúgy köszönet illeti a községbeli Komunalac közvállalatot is, amely sok mindenben segített a fiataloknak, hogy legyen egy közösségi terük.

A kialakítását illetően Laura elmondta, hogy kívülről egy lazulós zónát terveztek, ahova babzsákokat és kültéri könyvtárpolcot tesznek, és ahonnan bárki leemelhet magának olvasnivalót. Hogy visszateszi-e a könyvet, azt mindenkinek a saját lelkiismeretére bízzák. Ezek természetesen pecséttel ellátott könyvek lesznek – jegyezte meg az iroda koordinátora, aki hozzáfűzte, hogy szombatonként különböző szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeket, edukatív eseményeket rendeznek. Hétköznap is terveznek programokat, ezek főként kötetlen, szerb nyelvű beszélgetések lesznek, s limonádét kortyolgatva a magyar csapattagok is mindinkább elsajátíthatják a szerb nyelvet. Laura elmondta, mivel van egy félig angol csapattagjuk is, ő majd angolul kezdeményez beszélgetést.

– Az elkövetkezőkben is a fiatalok igényeivel összhangban szervezzük a rendezvényeinket, s mindennap tárt karokkal várjuk a hozzánk csatlakozókat – emelte ki Laura, s hozzáfűzte, hogy ha valaki csak pihenni szeretne egyet, ő is bejöhet, és teljesen díjmentesen használhatja a közösségi teret.

Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodájának aktivistái a koronavírus-járvány idején sem tétlenkedtek, s programjaikat igyekezték áthelyezni az online térbe.

– A világhálón keresztül bonyolítottuk le a pályaválasztással kapcsolatos és más nevelő, oktató célzatú programjainkat, és indítottuk el az OZ-podcastet (olyan rádióadásszerű tartalom, amely a feltöltést követően online érhető el, de nemcsak meghallgatható, hanem le is tölthető, és ezek igénylésére fel is lehet iratkozni – a szerző megjegyzése), ahol tartományunk, sőt akár az egész régió területén élő érdekes, sikeres személyeket szólaltattunk meg. Ezzel is arra törekedtünk, hogy a fiatalok figyelmét felhívjuk arra, senki sem született sikeresnek, azért mindenkinek meg kellett dolgoznia. Igyekeztünk bemutatni, mennyire érdekesek és kifürkészhetetlenek voltak az útjaik ezeknek az embereknek ahhoz, hogy azzá váljanak, akik – ecsetelte az ifjúsági iroda koordinátora, aki szerint kényszerhelyzetből indították el ezt a podcastet, és végül nagy sikernek örvendett. A legutóbbi ilyen „online adás” vendége Marcello, a híres szerbiai rapelőadó volt.

Laura Ivanović elmondta, hogy ősszel folytatják a podcast közvetítését, úgy képzelték el a folytatást, hogy a podcast meghallgatása után a közönségnek lehetősége lesz kérdéseket feltenni a vendégeknek, majd a YouTube-on az egész műsort bármikor visszahallgathatják.

Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája több pályázaton is sikeresen szerepelt, így lecserélték a kazánjukat, kinyitották az ifjúsági otthon belső terét, az ablakokra pedig zebrafüggönyöket tettek, amelyek a nyári melegben és filmnézéskor is nagyon praktikusak. Ezenkívül laptopokra is pályáztak, ugyanis a közeljövőben egy bootcampet (intenzív programozói képzést) is el szeretnének indítani.