2024. április 23., kedd

Eseménydús augusztus Oromon

Augusztus 7-ére szervezik meg az Oromiak Negyedik Nagy Világtalálkozóját

Tavaly nyáron a járványügyi helyzetre való tekintettel elmaradt, idén viszont augusztus 7-én végre megtartják az Oromiak Negyedik Nagy Világtalálkozóját. Az idén is főzőverseny, focitorna, kirakodóvásár, motoros és lovas bemutató, továbbá kultúrműsor és gyermekprogramok várják a faluból elszármazottakat és más érdeklődőket, lesz sztárvendég és retró diszkó is. Lapunknak Lékó Róbert helyi közösségi elnök, a rendezvény egyik fő szervezője nyilatkozott az eseményről.

Mit tud elárulni máris az idei eseményről?
– Ugyanazt a mintát követjük, ami az eddigi találkozókat is jellemezte, mivel úgy értékeltük, hogy ez már bevált, és érdekli az embereket. Idén is főzőversennyel kezdünk, mint minden évben, a szabadkai Old Timer Klub motorosai is itt lesznek, a délutáni műsoridőben a helyi iskolások és a kultúregyesület tagjai tartanak programokat, este pedig a Matyi és a Hegedűs nevű formáció szolgáltatja majd a muzsikát. A vacsora után retró diszkót is tartunk, ami újdonságnak számít. A gyermekek számára lesznek különböző kézügyességi foglalkozások, emellett focitorna, kirakodóvásár, lovas bemutató is várja még az érdeklődőket. Lesz egy kiállítás is az iskolaudvaron, témája a régi esküvői fotók és ruhák, valamint Pósa Mária falvakról szóló helytörténeti monográfiájának második részét is be fogjuk mutatni. Egyelőre ennyit tudok elárulni. Hamarosan fel fogjuk rakni a részletes programot is a Facebook-oldalunkra, valamint a helyi közösség honlapjára, és onnantól lehet majd követni az eseményeket, ugyanígy ezeken a helyeken lehet online regisztrálni is. Akik időben jelentkeznek, kedvezményekben fognak részesülni a találkozón. Sok szeretettel várjuk kedves vendégeinket!

Hogyan tudná összefoglalni a rendezvény jelentőségét és alapvető célkitűzéseit?
– Az Oromiak Nagy Világtalálkozója az Oromi Napok nevű többnapos rendezvényt váltotta fel. Az alapvető célkitűzésünk az volt, hogy megpróbáljuk felkutatni és hazacsalni legalább egy napra az országban és a világon szétszóródott falubelieket. Ezt azonnal siker is koronázta. Mivel a jelentkezés regisztrációhoz kötött, tudjuk is követni, honnan és hányan fognak érkezni. Bízunk benne, hogy a jelenlegi járványügyi intézkedések nem fogják az emberek kedvét szegni. Ami bizakodásra ad okot, hogy jelenleg már osztálytalálkozókat is szerveznek erre a napra. Mi, szervezők úgy gondoljuk, mára elértük az eredeti fő célunkat.

Ezek szerint kijelenthetjük, hogy immár hagyománnyá vált a rendezvény?
– Igen. Mindenesetre legalábbis szeretnénk azzá tenni. A szervezői csapat mára szépen összeállt, megfelelő tapasztalatra, felszerelésre és anyagi háttérre is szert tett. A támogatóinktól kapott pénzt igyekszünk minél hasznosabb módon visszaforgatni a falu életébe. Azt gondolom, maga a helyszín is tökéletes, az iskolaudvar és az épület nagyszerűen megfelel arra, hogy kulturált környezetben tudjuk fogadni a vendégeinket.

Kik támogatják a találkozót?
– A legnagyobb támogatónk Magyarkanizsa község, amelynek a költségvetésében szerepel is a találkozó mint jelentős esemény. Emellett a helyi és környékbeli vállalkozókat is meg szoktuk célozni, hogy a lehetőségeikhez mérten támogassanak bennünket.

Hogyan alakult a látogatottság az évek folyamán?
– Körülbelül ezer főnél tartottunk legutóbb, az első alkalommal négy-ötszázan jöttek el. Tehát az évek múltával tömegesedik a találkozó.

Más helyi rendezvényekkel együttműködnek?
– Az augusztus mindig a Malomfesztivál nyitóprogramjaival kezdődik, ezt követi a mi világtalálkozónk, aztán a lóverseny, majd a Malomfesztivál fő programjai. Így annak, aki ilyenkor hozzánk ellátogat, többnapos kikapcsolódásban lehet része. Mi, a rendezvények szervezői pedig mindenben együttműködünk.

Vannak-e esetleg további fejlesztési terveik?
– Úgy gondolom, ezt a sémát már csak csiszolni lehet. Mindez jól bevált, ennél több embert pedig már nem is nagyon tudnánk fogadni, egyébként is ez a szám biztosítja a kellemes családias hangulatot.