2024. április 18., csütörtök

Vigyázz, kész, lösz!

Ma kezdődik a Dombos Fest

Koncertek, fényfestés, kemencés finomságok és Kishegyes. Ha egy kitalálós játékot játszanánk, sokan már ezekből a szavakból rájönnének, hogy a kishegyesi Dombos Fest a feladvány megoldása. A XX. alkalommal sorra kerülő fesztivál igazi nagy durranásnak ígérkezik a programot tekintve.

A jubileumi rendezvény hivatalos megnyitója ma este hat órakor lesz, de már délelőttől lesznek programok a fesztivál irodalmi részén. Az est első fellépője fél nyolckor a Szabó Balázs Trió lesz, a formáció már nem először lép fel a Dombos nagyszínpadán. Őket Básits Branka & Wertetics Slobodan követi a kisszínpadon, háromnegyed kilenckor, előadásukban szerb és magyar népzenéből merítkező dallamokat hallgathatnak a löszfal tövébe érkezők. Este kilenc órakor a nagyszínpadon a Parno Graszt zenekar szórakoztatja majd a nagyérdeműt, aki pedig a koncert után még tovább bulizna, annak a Dombos Wine Club adja meg a lehetőséget rá, ahol Wertetics Slobodan zenél majd.

A pénteki nap is bővelkedik programokban. A zenei program ezúttal este hét órakor kezdődik, amikor is a kisszínpadon Csasznyi Imi és barátai, a budapesti folkélet meghatározó figurái zenélnek. Nyolc órakor igazi zenei csemege lesz, amikor egy Európa-szerte elismert formáció, a Modern Art Orchestra muzsikája teríti be a völgykatlant. Ezt követően az est folyamán a kisszínpadon Keck Mária – exauro – flamenco előadását tekinthetik meg, majd pedig a Budapest Útikalauz Időutazóknak című cirkuszi előadást a nagyszínpadon és a katlan területén. Őket a Kreatív Kráter Kör Csillagpásztor előadása követi, amely a műfajokat és stílusokat ötvözi. A pénteki napi program végén az i-re a pontot a Gyémánt Bálint Trio teszi fel, akik kicsivel éjfél előtt kezdenek el zenélni a kisszínpadon.
A harmadik napon a katlanban már este hétkor elkezdenek a tűzzel játszani, ekkor lép fel ugyanis a Calabar Circus. Fél kilenckor a nem csak vajdaságban közkedvelt Lajkó Félix és zenekara lép majd fel, fél tízkor pedig leereszkednek a löszfalon a Flock projekt kötelei, és a nézők megtekinthetik, milyen is az a vertikális tánc. Ezt követően a szabadkai roma muzsikusok, világszerte ismert és elismert világzenei előadók következnek fél tizenkettőkor a kisszínpadon.
A vasárnap igazi családi programmal indul majd este hat órakor a kisszínpadon, amikor is Paár Julcsi varázsolja el a kicsiket és nagyokat. Fél nyolckor a Rustico együttes veszi birtokba a nagyszínpadot. Kubinyi Júlia, Szokolay Dongó Balázs és Zimber Ferenc trióformációja magyar népzenei alapokon nyugvó kamarazenét játszik, amelyet a pillanatban születő népzenei megoldások tesznek izgalmassá. A Bazseva együttes pedig a kisszínpadon mutatja meg fél kilenckor, hogy népzene nélkül nem érdemes élni. A fesztivál zenei részét az Ötödik Évszak zárja.

Természetesen minden este a Dombos Fest elmaradhatatlan elemeként este kilenckor felkapcsolják a fényfestést, amely újjáéleszti a löszfalat, tizenegy órakor pedig meggyújtják a hagyományos tábortüzet is. A fesztivált a fiatal korosztály 14 éves korig ingyen látogathatja. A bérlet 1000, a napijegy 400, a családi jegy 1000 dinár.