2024. április 16., kedd
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

A belga nehézfiú nyerte a hegyóriást

A keddi szakasz után, amelyen Mark Cavendish harmadik szakaszsikerével egyetlen lépésre került Eddy Merckxtől az örökranglistán, az egyik legkomolyabb hegyi megmérettetéssel folytatódott a Tour de France, igaz, a befutó egy bő 20 kilométeres lejtmenet végén következett. A nap főszereplőjét ezúttal előre ismerni lehetett, hiszen a mezőnynek kétszer, két különböző oldalról kellett megmásznia a Mont Ventoux-t, a viadal történelmének egyik legendás óriását.

Az etap elején nagy szökevénycsoport alakult ki, amely tele volt kiváló hegyi specialistákkal. Az élboly folyamatosan fogyatkozott a Ventoux mászásai alatt, a hegy utolsó kilométerei egyébként már az ikonikus, teljesen kopár, sziklás és szeles tájon haladtak végig. Az első, hosszabb, de „könnyebb” mászás után még nem alakult ki, mely néhány ember közül kerülhet ki a győztes, ám a második, rövidebb, de lényegesen meredekebb és kegyetlenebb emelkedőn maroknyi ember maradt elöl, köztük Wout van Aerttal, aki általában egynapos klasszikusokon villog, ezeken a legjobbak közé tartozik. A 78 kilós, 15-20-szal könnyebb emberek ellen tekerő Van Aert az utolsó bő tíz kilométernyi hegymeneten már egyedül maradt, és több mint egyperces előnyt kialakítva nyert. Az összetettben Ben O’Connor az ötödik helyre csúszott, a sárga trikós Tadej Pogačar legközelebbi kihívója így a jó öt perccel lemaradó Rigoberto Urán…

Végeredmény, 10. szakasz (Albertville–Valence, 190,7 km): Mark Cavendish 4:14:07 óra, Wout van Aert, Jasper Philipsen, Nacer Bouhanni, Michael Matthews a. i. stb. 11. szakasz (Sorgues–Malaucène, 198,9 km): Van Aert 5:17:43 óra, Kenny Elissonde +1:14 perc, Bauke Mollema a. i., Tadej Pogačar +1:38 perc, Rigoberto Urán, Richard Carapaz, Jonas Vingegaard a. i. stb. Az összetett állása: Pogačar 43:44:38 óra, Urán +5:18, Vingegaard +5:32, Carapaz +5:33, Ben O’Connor +5:58 perc stb.