2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Oltakozik

A jelenlegi világjárványnak egyik velejárójaként bukkant fel napjainkban ’védőoltást vesz fel’ jelentésben az oltakozik divatszó: A csíksomlyói búcsús mise után oltakozott Böjte Csaba. – A mentők regionális vezetője is oltakozott. – Átéltem egyszer a koronavírussal való fertőzést, és úgy döntöttem, hogy oltakozom.  – Az Európai Unió fele oltakozott már. – Miután oltakoztak, tapasztalataikról is beszámoltak. – Hiesz György azt állítja, rajta és feleségén kívül még „másik tizenöt-húsz ember oltakozott”. – Továbbra is sok halottja van a járványnak, pedig gőzerővel oltakoznak. – A hetvenes éveiben járó férfi a manhattani Javtis központban oltakozott vasárnap reggel. – Tóth Vera is oltakozott. – Fiatal kora ellenére oltakozott a sárvári Kovács Adél. – Amióta ez aktuális, az elmúlt két-három napban nálam mintegy 10 fiatal oltakozott, csakúgy mint a többi orvosnál, csapatnál is. – Lelkesek a Pfizergyerekek: már több mint nyolcezer 12 és 15 év közötti fiatal oltakozott. – Orosz vakcinával oltakozott az ellene uszító Tordai. – Az oltható (12 év fölöttiek) 8,5 milliós lakosság 65-70 százaléka oltakozott eddig. – Félmeztelenül oltakozott a görög miniszterelnök. – Bizakodással töltheti el őket, hogy a kormánypárti képviselő már oltakozott. – Most, hogy bárki oltakozhat, Gulyás az oltottságból fakadó különbségtételt nem látja problémásnak. – A Figyelő feltette a kérdést, mit tehet egy cégvezér vagy HR-vezető azokkal, akik a következő hónapokban sem oltakoznak? – Már nem szívesen oltakoznak a román lakosok. – Nem kapnak védettségi igazolványt, akik külföldön oltakoztak. – Mikor válik védetté az, aki már oltakozott? – Több mint 50% úgy véli, több álláslehetősége lesz annak, aki oltakozott. – Milliós pénznyereményben részesülhet, aki Ohio államban oltakozik.

A beszélőknek egy része idézőjelek közé teszi az oltakozik igét, ezzel azt jelezve, hogy nem szó szerint érti a dolgot, csak a mai szóhasználatnak akar megfelelni: Müller Cecília is „oltakozott”. – Müller Cecília egy fotóriporter társaságában „oltakozott”. – Te „oltakozol”? – Ha már „oltakozol”, akkor a vakcinát tisztítsd meg a Tudatoddal! – Na, végre úgy tűnik, hogy @norianya a héten „oltakozik”.

Arra is akad példa, hogy magyarázatot fűznek az oltakozik igéhez: A dalai láma már oltakozott. A dalai lámát is beoltották. – Nem túlzás kijelenteni, hogy aki beoltja magát, az bizonyos értelemben tényleg oltakozik is, és szabad élete lesz.

Az oltakozik (vagy oltatkozik) szó korábban is létezett az orvosi zsargonban, napjainkban terjed a használata, köznyelvi azonban nem lett.