2024. március 28., csütörtök

Kreatív foglalkozások, érdekes kötetek

Ilyen volt a Dombos remix első napja

Kishegyesen a Dombosi Történetek – remixszel kezdődött az idei fesztivál hivatalos programja.

Virág Gábor fő szervező elmondta, hogy az idén sikerült egy össz Kárpát-medencei rendezvényt összehozni, hiszen vannak vajdasági, szlovákiai és erdélyi és magyarországi szereplői is lesznek a fesztiválnak.

– A Dombos remix általában az elmúlt év fontos irodalmi alkotásaiból szemezget. Idén az irodalmi programok mellett, a Próbaterhelés is folyik, szeretnénk, ha lenne utánpótlás. Az idei év különlegessége továbbá, hogy a szerzők mellett irodalmi műhelyek is bemutatkoznak, irodalmi szervezetek, a Híd, a Symposion, a zEtna folyóiratok, valamint a Fiatal Írók Szövetsége és a Szépírók Társasága is bemutatkozik, valamit megalakul majd a vajdasági Szépírók Társasága is. Ez fontos egyrészről a kapcsolatépítés másrészről a barátkozás miatt is. A délelőtt folyamán kezdetét vette a Próbaterhelés című műhelymunka amelyet Bíró Tímea vezetett. Tímea elmondta, hogy már másodszor szervezik meg ezt a műhelyt, és a tapasztalatok azt mutatták, hogy érdemes több napos alkotótábort tartani.

– Fontos az utánpótlás kinevelése és az hogy olyan embereket gyűjtsünk össze, akiket tényleg érdekel az írás, legyen az akár vers, próza vagy dráma. Ha több napon át együtt vagyunk tudunk egymás szövegére kapcsolódni és esetleg egy komolyabb témát is kibontani – mondta el a foglalkozásvezető.

Az első délutáni programpontként a megújult Híd folyóirat mutatkozott be. Berényi Emőke, a Híd főszerkesztője elmondta, hogy az új külső új olvasótábort is bevonzhat, és kiemelte a tematikus számok jelentőségét is. Kiosztották továbbá a Híd és a Forum Könyvkiadó kritikapályázatának díjait, melyt Baráth Tibor, Kurucz Anikó és Veszprémi Szilveszter nyertek. Ezt követően Cserna Szabó András köteteiről a szerzővel Fodor András folytatott párbeszédet, egyebek között az olvasási referenciákról, szóba került az is, a szövegekben hogyan jelenik meg az étel, valamint az étteremkritikák is. A nap záróakkordjaként Péntek Orsolyával az új kötete kapcsán Berényi Emőke beszélgetett, amely során szóba került az emlékezés és a családtörténet is.

A mai nap folyamán a délelőtti program ismét a zártkörű Próbaterheléssel fog kezdődni. A délutáni program keretében először a Fiatal írók Szövetsége mutatkozik be a közönségnek, ezt követően pedig Maurits Ferenccel Dancsó Andrea folytat eszmecserét. A pénteki nap utolsó programpontjaként Lovas Ildikóval Brenner János fog beszélgetni.

Az intenzív foglalkozásokon sok új szöveg születik (Fotó: Komáromi Dóra)

Az intenzív foglalkozásokon sok új szöveg születik (Fotó: Komáromi Dóra)