2024. április 25., csütörtök

Szerbia a régió legbiztonságosabb országa

A Global Finance magazin ma közzétett egy listát a világ legbiztonságosabb országairól, amelyen Szerbia az első helyet foglalja el a régió országai között – írja a B92 hírportál.
A 134 rangsorolt ország közül Szerbia a 34. helyet foglalja el, míg Szlovénia 47., Románia 51., Horvátország 74., Bulgária 114., Montenegró 121., Észak-Macedónia 125., Bosznia és Hercegovina pedig a 130. helyen áll.
A biztonság meghatározásánál három alapvető szempontot vesznek figyelembe. Ezek pedig a háború és a béke, a személyes biztonság, valamint a természeti katasztrófák kockázata, beleértve a koronavírus-járvány okozta veszélyeket is.
Ezeket a szempontokat a tavalyi évre vonatkozó jelentések alapján határozták meg, amelyeket az idei évben dolgoztak fel. A legjobban rangsorolt országok Európában és Ázsiában vannak.
Az első húszból kilenc Európában található, melyek közül négy észak-európai ország, vagyis Izland, amely a világ legbiztonságosabb állama, Finnország az ötödik, majd Norvégia és Dánia a hetedik, illetve a nyolcadik helyet foglalják el. Az utolsó, 134. helyen a Fülöp-szigetek állnak.