2024. április 19., péntek

A jelöléshez aláírások kellenek

A helyi közösségekről szóló rendeletjavaslatot vitatta meg a zentai községi képviselő-testület – Közelegnek a választások

Rendkívüli ülést tartott kedden a zentai községi képviselő-testület. A napirenden egyetlenegy pont szerepelt: a helyi közösségekről szóló rendeletjavaslat megvitatása.
Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője elmagyarázta, hogy a községekre vonatkozó rendeletet 2018-ban hozták meg, és azóta a zentai képviselő-testület nem módosította a helyi közösségekre vonatkozó szabályzatait. Elmondta, hogy a legfőbb oka annak, hogy sürgősségi eljárásban kellett megtenniük mindezt, az az, hogy közelednek a helyi közösségi választások, azt azonban nem tudni, hogy a koronavírus-járvány miként fog alakulni. Hozzátette, hogy eddig is ez volt az egyik indok, amiért nem foglalkoztak vele.

– Meg kellett vitatnunk, mert a hivatalos források szerint a helyi közösségi választások szeptember hónap folyamán kellene, hogy legyenek. Hogy pontosan mikor tartják, azt a képviselő-testület elnöke hirdeti majd ki – mutatott rá Pék, aki két nagyon fontos módosításra hívta fel a figyelmet a helyi közösségi választásokkal kapcsolatban.
Az egyik magukra a jelöltekre vonatkozik, akiket eddig egy jelölőülésen választottak meg, most azonban minden jelöltnek személyenként 20 aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy indulni tudjon.

A másik változtatás a választási bizottságok kinevezésére vonatkozik, hiszen eddig ezt nem központosították. Eddig minden helyi közösség rendelkezett ilyen bizottsággal, amelyet ők választottak meg, most viszont egy központi választási bizottság van, amelyet jogászok alkotnak.
Az ellenzék nem támogatta ezt a rendeletjavaslatot. Sándor József, a Polgári Mozgalom Zentáért csoport vezetője az ellenzék nevében elmondta, hogy tudomásuk szerint sürgősségi eljárásban előrehozták a helyi közösségi választásokat augusztus 15-ére. Véleményük szerint ez a dátum túlságosan korai, hiszen az új szabályzat értelmében 15 nappal előbb át kell adni a támogatói listát, így a határidő augusztus 1-je.
Emellett úgy vélik, hogy az augusztusi dátum azért is jelent gondot, mert a nyaralási szezon közepe, így félő, hogy az eddigi alacsony részvételi arány még alacsonyabb lesz majd.