2024. április 25., csütörtök

Így kellett járni Topolyán

Folytatódott a néptáncoktatók továbbképzése a Kodály székházában

Lévai Péter Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, nívódíjas táncművész és mesterfokú néptáncpedagógus, a budapesti székhelyű Magyar Táncművészeti Egyetem mestertanára vezetésével a hétvégén kétnapos szakmai gyakorlat zajlott az Így kell járni elnevezésű néptáncoktatói képzés résztvevői számára Topolyán. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében zajló, a Kodály székházában lebonyolított foglalkozáson Lévai Péter többek között a kéz-láb függetlenítést oktatta. Vagyis annak a tánc közbeni, ritmusra történő tudatos, mégis művészi szintre emelt alkalmazását, a különböző népművészeti tájegységek mozgásmotívumainak felszabadult ötvözését igyekezett megalapozni és megszilárdítani.

– A tánc nem egy velünk született képesség, mint ahogy az emberi élet sok más területét, a táncot meg kell tanulni. Ahogy annak idején, visszaemlékezve az általános iskolai tanulmányainkra, voltak olyan tanárok, akiktől szorongtunk, ezt vonatkoztatni lehet a néptáncoktatókra is. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hozzáállással, módszerekkel és tartással igyekeznek a tanárok megközelíteni a néptáncot, illetve tanítani – kezdte a beszélgetést Lévai Péter, majd azzal folytatta, hogy a mai gyerekeket nehezebb a néptánc felé irányítani.

– Alig néhány évvel ezelőtt a szülők elküldték a gyermeküket néptáncot tanulni, és nem nagyon volt választásuk. A mai „telefon- és tabletsimogató” generációk figyelmét rengeteg más ráhatás leköti, és azonnali eredményeket érnek el vele. Ehhez képest valamennyi fizikai aktivitás fáradságos, izzadságos, sok lemondással járó tevékenység, aminek később, évek múlva lesz meg az eredménye. Ez pedig manapság nem divatos, mindenki gyors sikert akar elérni. A foglalkozásaink lényege pedig, hogy hogyan tudunk olyan játékos, maradandó, jó élményt nyújtó módszereket belecsempészni a néptánc oktatásába, amivel a korszerű, játékos elemeket tartalmazó fejlesztőpedagógiai eszközökkel adjuk át a hagyományainkat – hallhattuk néptánctanártól, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy személyes tapasztalatai szerint manapság kiket szólít meg a néptánc.

– A néptánc bármelyik korosztályt, a legkisebbektől az egészen idősebbekig, bármilyen kulturális közegben megszólíthatja, de nagy valószínűség szerint a neveltetési háttér, a művészetek iránt való vonzódás sokat számít. Sajnos, sok esetben az óvodai nevelés elsődleges célja, hogy a gyerekeket felkészítse az iskolára, holott a gyermeknek 6 éves korig, sőt 9-10 évig az elemi tevékenysége kellene hogy legyen a játék. Egyáltalán nem tudom elfogadni azt sem, hogy egy kisdiák napi 8 órát is az iskola falai között tartózkodjon, úgy, hogy még később – akár otthon is – a széket melegítve a tanulnivalóval maradjon. A gyerekek sajnos mind kevesebbet mozognak csoportosan, egyre kevesebbet játszanak körjátékokat, ugróiskolát, pedig köztudott, hogy a szellemi fejlődésük alapját ezek jelentik – tette hozzá Lévai, aki elmondta azt is, hogy az óvodás és kisiskolás gyermeknek rengeteg friss oxigénre lenne szüksége, hogy a megfelelő módon fejlődjön, hogy ki tudjon később bontakozni. Ez pedig zárt, tantermi környezetben nem valósulhat meg, bármennyit is pótolnak a matekból vagy más tantárgyból. A tánctanár idézte a neves pszichológus, író, Vekerdi Tamás gondolatát is, aki szerint a gyerekek egészséges testi-szellemi fejlődésének a záloga, hogy játék közben naponta 4-5 órát ordítva szaladgáljanak.

Kisimre Szerda Anna, a házigazda KZMKK elnök asszonya elmondta, hogy a múlt év novemberében indult néptáncoktatói képzést eddig az online térben bonyolították le.
– A VMMSZ, a VMMI, illetve a Kodály közreműködésével zajló képzésen több mint 70 tanuló vesz részt Vajdaság egész területéről. Lévai Péter hétvégi szakmai műhelymunkájára közel 40-en jelezték részvételi szándékukat, aminek keretében az esti órákban a Csalóka zenekar közreműködésével táncházat is szerveztünk az ifjaknak. A képzés az előzetes tervek szerint októberben folytatódik a következő előadással, és őszintén bízunk benne, hogy személyesen találkozhatunk a hallgatókkal, nem kerül vissza az online térbe a program – tette hozzá Kisimre Szerda Anna.
A több hónapon át tartó képzés támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériumának Támogatáskezelője, a Csoóri Sándor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap.