2024. április 20., szombat

Vicces családi történetek és színes rajzok

Díjazták a Hét Nap rajz- és fogalmazásíró pályázatának győzteseit

A Hét Nap hetilap 75. születésnapja alkalmából hirdette meg a Vali néni pályázata elnevezésű rajz- és fogalmazásíró pályázatát óvodások és az általános iskolás tanulók számára. Ennek kapcsán tegnap díjátadó ünnepséget tartottak a palicsi Vigadó termében. Az eseményen jelen volt De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja. Elsőként Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője köszöntötte a megjelenteket. Mint a sajtónak nyilatkozva elmondta, a rajz- és fogalmazásíró pályázatot Burkus Valéria írónőről, a hetilap egykori munkatársáról nevezték el.
– Az évforduló alkalmával azokra is emlékezzünk, akik egykor a Hét Napban dolgoztak, és a lap meghatározó személyiségei voltak. Burkus Valéria nagyon sokáig szerkesztette a gyermekrovatot. A rajzpályázatra óvodások, kisiskolások jelentkezhettek. A téma a szülőhelyük volt. A fogalmazásíró pályázatnak a család volt a témája, és elsősorban vicces történeteket kértünk a felsősöktől. Mindkét pályázatra színvonalas munkák érkeztek – nyilatkozta Tóth Lívia.
A rajzpályázatra Vajdaság 21 településéről 259 munka érkezett. Az óvodások és az alsósok alkotásai közül a zsűri, vagyis Kanyó Ervin képzőművész, rajztanár, Szerda Zsófia újságíró, fotós és Szalai Attila tördelő, karikaturista választotta ki a legjobbakat.
Az óvodások kategóriájában első díjat nyert Vastag Aliz, második lett Vračarić Ognjen, valamint megosztott harmadik helyen végzett Mester Zalán és Kovács Viktória. A különdíjasok lettek Borsos Sztefani, Gulyás Oldal Bálint, Kovács Heidi és Faggyas Léna. Az alsósok kategóriájában Varga Polyák Boglárka lett a győztes. Második díjat nyert Kálló Dániel, a harmadikak pedig Kolompár Tamara és Virág Zolna lettek. Különdíjat kapott Nagy Vivien, Bíró Benedek, Huszár Adrián, Csákány Petra, Losonc Bence és Babcsányi Léna.


A fogalmazásíró pályázatra pedig 28 pályamunkát küldtek be. Ezeket is háromtagú zsűri értékelte, név szerint Csík Mónika költő, lektor, Bíró Tímea költő, újságíró és Benedek Miklós költő, újságíró. Első helyezést ért el Balunovity Anna, második lett Hatala Flavián, a dobogó harmadik fokára Pribičević Tara Blanka állhatott fel, a különdíjat pedig Molnár Cecília nyerte el.
A díjazottak értékes ajándékokat kaptak. A rajzokból kiállítást szerveztek. Az összes beküldött alkotást megtekinthetik a Hét Nap holnapján, a győztes fogalmazásokat pedig a hetilapban közlik.