2024. április 19., péntek

Óbecsén forgatott Slobodan Šijan

A neves rendező a húszas évek Belgrádját örökíti meg új filmjében

Belgrád és Pancsova után Óbecsén forgatták Slobodan Šijan Budi Bog s nama című filmjét. A neves rendező nevéhez olyan kultikus filmek fűződnek, mint a Ko to tamo peva, a Maratonci trče počasni krug és a Davitelj protiv davitelja című alkotások.

A Budi Bog s nama című film történetének a középpontjában a legendás filmrendező, kritikus, író, újságíró és fordító, a Jugoszláviában 1921 és 1926 között létező zenitizmus művészeti mozgalom megalapítója, Boško Tokin (1894–1953) áll, aki a Budi Bog s nama címmel forgatta a térség első avantgárd mozifilmjét. Šijan filmjében megismerhetjük majd a múlt század húszas éveinek a Belgrádját, az avantgárd, a dadaizmus, a futurizmus, a zenitizmus, a dzsessz és a charlston városát, amelyet akkoriban a Balkán Párizsaként tartottak számon.

A film hét ország (Szerbia, Horvátország, Montenegró, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Románia) koprodukciója, létrejöttét a Media Creative Europe európai filmalap, a Szerbiai Filmközpont, a Művelődési Minisztérium és a Telekom Srbija mellett az óbecsei önkormányzat is támogatta.

Óbecsén Bogdan Dunđerski kastélya mellett a községháza épületében és egy magánházban is forgatott a stáb. A filmben a főszereplő Miloš Biković mellett

Goran Bogdan, Nebojša Dugalić, Sloboda Mićalović, Andrija Milošević és Viktor Savić is látható lesz.

– Tokin a XX. század első felének egyik legellentmondásosabb személyisége volt, és annak ellenére, hogy nagy hatással volt korára, szinte teljesen elfeledték. A film nem az ő életrajza lesz, hanem egy fantázia arról az időszakról – jelentette ki Šijan, aki hosszú idő után állt ismét a kamera mögé.