2024. április 25., csütörtök
SZENTTAMÁS

Háromnapos program Szent Iván napjára és Petrovdan ünnepére

Két jelentős kulturális esemény előtt áll Szenttamás község. Nádalja a Szent Iván-napon, Szenttamás pedig Petrovdan ünnepére készülve „öltözteti” teljes díszbe a várost. A fő szervezők – az önkormányzat, a Kultúrotthon és a Sport-, Rekreációs és Turisztikai Központ – július 5-e és 12-e között kulturális-művelődési műsorral várják a látogatókat.

A nádaljai falunap július 5-én kezdődött, amikor a Szent Száva Otthonban megnyílt Milosav M. Pavlović verbászi ikonfestő önálló tárlata. Szerdán 18 órakor ünnepi istentiszteletet tartanak. 19 órakor animátorok szórakoztatják a legkisebbeket, 20 órakor a helyi művelődési egyesületek műsorát követhetik, majd 21 óra 30 perctől Milan Mitrović koncertezik.

Szenttamáson az ünnep július 10-én a helyi Hagyományápolók Klubjának 24. Aratóünnepségével kezdődik. Erre a rendezvényre a Brasnyó-tanya mellett lévő búzatáblán kerül sor, a szervezők pedig gazdag programot készítenek a vidéki és a helyi aratócsoportok és az érdeklődők számára.

A falunapi ünnepségsorozat július 11-én a 16. Péter és Pál-napi lóversennyel folytatódik, amely 15 óra 30 perckor kezdődik a szenttamási lóversenypályán. A központi parkban lévő emelvényen 20 órától a helyi művelődési egyesületek közös műsorát tekinthetik meg a látogatók, amelyben fellép a nádaljai Ivanjsko cveće Kulturális Művelődési Egyesület, a Hagyományápolók Klubjának énekcsoportja, a Zvezdice Modern Táncegyesület csoportjai és a szenttamási Bard Néptáncegyesület, 21 óra 30 perctől pedig Ivana Pavković koncertje következik.

Az ünnep Petrovdan előestéjén, július 12-én 18 órától a szenttamási ortodox templomban istentisztelettel folytatódik, majd a központi parkban lévő emelvényen 19 órától animátorok szórakoztatják a gyerekeket. 20 óra 30 perctől a helyi Banda drvena együttes, 22 órától pedig a népszerű Riblja čorba rockzenekar ad koncertet.