2024. április 23., kedd
FEKETETÓ

Nehéz körülmények között

A belügyminisztérium felszereléssel támogatta a feketetói lánglovagokat

Július 5-e ha nem is aranybetűkkel lesz beírva a Feketetói Tűzoltó-egyesület történetébe, de emlékezetes dátum marad a számukra, ugyanis ezen napon vették át a Szerbiai Belügyminisztérium csaknem félmillió dináros adományát, azokat a felszereléseket, amelyek nélkülözhetetlenek a munkájukhoz, és ugyanezen a napon kapták kézhez a díszzászlójukat.

Maga az egyesület az idén ünnepli fennállásának 85. évfordulóját.
– Annak idején még lovas fogat húzta a tűzoltószivattyúkat, amelyeket vödörrel töltöttek meg vízzel – magyarázta napilapunknak nyilatkozva Masa Antal, az egyesület vezetője, aki a feketetói lánglovagok történetét ecsetelve elmesélte, hogy Csóka helyi közösség a múlt század hetvenes éveiben adományozott nekik is akkoriban vadonatúj Belorusz T-40-es traktort, no meg egy 5000 literes ciszternát, amivel már eredményesen tudtak küzdeni a lángok ellen. Ekkoriban egészen a termelőszövetkezet széthullásáig fénykorát élte a Feketetói Tűzoltó-egyesület, mert ott volt a helye a traktornak és a ciszternának is, külön helyiségben tárolták a tűzoltó-felszerelést, s ott volt a sziréna is, amivel tűzesetek esetén riasztottak. Ehhez viszont most nincs hozzáférésük a feketetói tűzoltóknak.
1996-ot követően, amikor is a női csapatuk kiváló eredményt ért el Újvidéken a regionális tűzoltóversenyen, pár év stagnálás következett, és csak 2005-ben jegyeztették be újra magukat, azóta is évről évre kisebb-nagyobb donációkból próbálják magukat fenntartani – mesélte Masa Antal, majd hozzáfűzte, hogy az elmúlt két esztendőben kisebb-nagyobb támogatásokhoz jutottak, amelyeknek köszönhetően elkezdték felújítani a felszerelésüket.

Ami a tevékenységüket illeti, szerencsére az utóbbi néhány évben csak kisebb parlagtüzekkel kellett felvenniük a harcot, amelyek nem okoztak nagyobb károkat.
A feketetói önkéntes tűzoltók egyesületében jelenleg harmincan vannak, azokat a fiatalokat is beleszámítva, akiket tavaly vettek fel.
A legnagyobb gondjuk az, hogy nincs helyiségük, ahol találkozhatnának, ahol megbeszélhetnék a teendőket.

– Évek óta kérjük az illetékeseket, hogy ez ügyben karoljanak fel minket, de eddig akárhova is fordultunk, süket fülekre találtunk. A traktor meg a ciszterna is a házam előtt parkol, a felszerelés egy része a helyi közösség kis helyiségében van betuszkolva, a többi pedig nálam – magyarázta Masa Antal, aki elmondta, hogy a belügyminisztériumnak köszönhetően egy komplett felszereléshez jutottak, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az egyesületük megfeleljen a 3. kategóriás szabványoknak. Nemrég egyébként a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság támogatásából védőfelszerelést is vásároltak – mondta az egyesületi elnök, majd hozzáfűzte, hogy amint lehetőségük adódik rá, megpróbálnak székhelyet biztosítani maguknak.