2024. március 28., csütörtök

A világelső és a nem kiemelt rangadója

Novak Đoković és Fucsovics Márton ma harmadszor mérkőznek meg egymással. A legjelentősebb különbség az előző kettő és a mai meccs között, hogy azokat 2018-ban a US Openen és 2019-ben Dohában az 1. és a 2. fordulóban játszották, ma pedig Grand Slam-torna elődöntője a tét. Mivel Đoković otthonos a nagy tornák e szakaszában, hisz az 50. negyeddöntőjében a 41. elődöntőért játszik, a szerb és a magyar meccse csakis úgy jöhetett létre, hogy Fucsovics, a negyeddöntő egyetlen nem kiemeltje fejlődött fel, és éppen a világelsővel szemben csatázhat az első negyeddöntőjében.

Mi sem természetesebb, a címvédő és ötszörös bajnok Đoković a mai meccs esélyese. Amikor ugyanis a múltat felidézve azt mondhatjuk, hogy bizony az a New York-i meccsük, legalábbis a harmadik játszma hajrájáig, kimondottan szoros volt, és a dohai párharcban is Fucsovics nyerte az első játszmát, akkor arra is emlékezni kell, hogy a tornák kezdeti szakaszában játszottak, amikor a hírességek zöme még nem ad bele mindent – ez nagyon is vonatkozik Đokovićra –, hisz általában hosszú torna áll előttük, így az esélytelenebbek gyakran megszorongatják őket.

A Fucsovics–Rubljov mérkőzés alapján állítható, hogy a magyar mégsem teljesen esélytelen. Aki hatszor képes breakelni az oroszt, és egészen szép 41:27-es arányt tud felmutatni a nyertes ütések és az önhibák esetében, ma csak azért szoronghat, mert – mivel végig támadó szellemben és sok kockázattal kellett játszani – 10 kettős önhibája is volt, ez az adat, ha megismétlik, Đoković ellen biztosan végzetes. Mindent összegezve, a két játékos stílusa és fizikuma miatt érdekes és dinamikus csata lehetne. Meg számíthat a tudat is, hogy a győztesnek, ha az Marci lesz, az elődöntő még nem kötelezően végállomás, hisz a Shapovalov–Hacsanov meccs továbbjutója sem legyőzhetetlen.

A másik ágon Roger Federer a megjósolton felül teljesít. Eddigi ellenfeleit ugyan nem tarolta le, de nagyon sok esélyt sem adott nekik. Ma lehet, hogy nehezebb lesz akár Danyiil Medvegyev, akár Hubert Hurkacz ellen, és kétesélyes a Berrettini–Auger-Aliassime negyeddöntő is.
A nőknél hat kiemelt jutott a negyeddöntőbe, csak Ajla Tomljanović és Viktorija Golubić nem az. Az egyetlen 30 év feletti a német Angelique Kerber, ott van még a világelső Ashleigh Barty és a trónkövetelő Arina Szabalenka, valamint további három leány, akiket korántsem szabad előre leírni, Karolína Plíšková, Ons Jabeur és Karolína Muchová. Megmondhatatlan, hogy ki lesz a befutó. Az utóbbi esztendők azt sugallják, hogy soha nem az a bajnok, akit a legesélyesebbnek tartottak.

WIMBLEDON. – A férfitorna nyolcaddöntőjében: Federer–Sonego 7:5, 6:4, 6:2, Auger-Aliassime–A. Zverev 6:4, 7:6, 3:6, 3:6, 6:4, Medvegyev–Hurkacz 6:2, 6:7, 6:3, 3:4 – félbeszakadt. Nők, nyolcaddöntő: Kerber–Gauff 6:4, 6:4, Muchová–Badosa 7:6, 6:4, Tomljanović–Raducanu 6:4, 3:0 – feladás, Golubić–Keys 7:6, 6:3.