2024. április 19., péntek
XVI. LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG

Vége a dán csodának, döntőben az angolok!

Az Eb során rengeteg kritika érte Anglia szövetségi kapitányát, Gareth Southgate-et. Kritizálták a passzív játékfelfogás miatt, bántották azzal, hogy rossz felállást alkalmaz, de a közvélemény olykor még azt is jobban tudta, éppen melyik játékost kellene a kezdőbe nevezni, és kit kell a padra száműzni. Southgate válogatottja ennek ellenére a papírformát igazolva eljutott az elődöntőig, és toronymagasan esélyesként vágott neki a szerda esti találkozónak. A másik oldalon a viadal abszolút meglepetéscsapata, Dánia állt. Az északi ország csapata a csoportkörben azonnal az újságok címlapjára került, de sajnos nem a futballal, hanem Eriksen összeesése révén. Akkor még nem tudtuk, utólag kijelenthető, hogy az Eriksennel történtek (és az eset pozitív végkicsengése) óriási erőt adott Hjulmand legénységenek. A csapategység mellett kiváló egyéni teljesítmények segítették a dánokat a legjobb négybe: Delaney, Dolberg, Damsgaard és Braithwaite is kiemelkedőt nyújtott. Az elődöntőben az esélytelenebbnek vélt csapat egyáltalán nem ijedt meg a házigazda angoloktól. A dánok kontráikkal veszélyeztették Pickford kapuját, a meccs első gólját viszont nem ellentámadásból, hanem rögzített szituációból lőtte Damsgaard. A torna felfedezettje óriási szabadrúgásgólt szerzett a 30. percben. Anglia a hátralévő negyed órában fokozta a nyomást, melynek eredménye csakhamar az egyenlítés lett: a 39. minutumban egy lapos beadás után a Sterling elől tisztázni kívánó Kjaer a saját hálójába pöckölte a labdát.

A második játékrészben Hjulmand érezte, hogy a dánoknak akkor lesz esélyük a fináléra, ha friss embereket küld pályára, így a tréner mind az öt cseréjét kihasználta. Southgate ezzel szemben talán már érzett valamit, hiszen csak Grealisht küldte fel Saka helyett. Akárcsak az első elődöntőben, ezúttal is 1:1-es döntetlennél szólalt meg a játékvezető sípja kilencven perc után. A kétszer tizenöt perces hosszabbításra már Hendersont és Fodent is bevetette az angol edző. A mindent eldöntő pillanat a 103. percben érkezett el, amikor Sterling buktatásáért a videobíró segítségével tizenegyest ítéltek Angliának. Bár Kane büntetőjét hárította a végig eksztázisban védő Schmeichel, a kipattanóra már nem ért oda, így az angolok megfordították a meccset. A házigazda sok kritikát kapott az Eb alatt, de a 2:1-es győzelemmel döntőbe jutott, ahol már csak egy csapat, Olaszország állíthatja meg. 

London: Anglia–Dánia 1:1 (1:1), hosszabbítás után 2:1

Wembley, 60 000 néző, vezette: Danny Makkelie (holland). Gólszerzők: Kjaer (öngól) a 39., Kane a 104., illetve Damsgaard a 30. percben

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Rice (Henderson, 95.), Phillips – Saka (Grealish, 69., Trippier, 106.), Mount (Foden, 95.), Sterling – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.

Dánia: Schmeichel – Christensen (Andersen, 79.), Kjaer, Vestergaard (Wind, 105.) – Stryger Larsen (Wass, 68.), Hojbjerg, Delaney (Jensen, 88.), Maehle – Braithwaite, Dolberg (Norgaard, 67.), Damsgaard (Poulsen, 65.). Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand.

A döntőt vasárnap 21 órakor játssza Anglia és Olaszország. 

Ne feledjék, az Eb ideje alatt tippjátékot indítottunk, a vasárnapi döntőre is tippelhetnek majd. Megéri, hiszen az eddiginél is értékesebb nyereményekkel várjuk Önöket!